Έρχονται ανατιμήσεις στα σιτηρά;

Το… «ψωμί ψωμάκι» φαίνεται ότι θα πούμε το επόμενο διάστημα καθώς έντονοι είναι οι φόβοι της αγοράς για ένα «κύμα» ανατιμήσεων στα σιτηρά μιας και η εικόνα στο διεθνές περιβάλλον ολοένα και αλλάζει. 

Η έντονη ξηρασία λόγω της κλιματικής κρίσης σε συνδυασμό με τις εχθροπραξίες στο γεωπολιτικό τοπίο στη Λωρίδα της Γάζας και την Ουκρανία κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για ένα νέο ανοδικό «ράλι» στο κόστος των τροφίμων, απειλώντας τις παγκόσμιες προμήθειες σιταριού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 εκπρόσωποι της αγοράς υπογραμμίζουν πως αν η ζήτηση στα σιτηρά παραμείνει αντίστοιχη, τότε το επόμενο διάστημα οι ανατιμήσεις σε αρτοσκευάσματα, δημητριακά και ζυμαρικά πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Είδος πολυτελείας και ο καφές

Αυξήσεις από 20% έως 30% σε βασικά αγαθά «βαραίνουν» τα νοικοκυριά, που σε κάποιες περιπτώσεις «αγγίζουν» και το 86%, όπως στο ελαιόλαδο. «Φωτιά» έχει πάρει και η τιμή του καφέ, που σήμερα αγοράζουμε 8,50 ευρώ, ενώ, πριν από τρία χρόνια κόστιζε 5 ευρώ (συσκευασία 200 γραμμαρίων).

Παρ’ όλ’ αυτά, Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, επανέλαβε πως ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται, μιλώντας στο OPEN.

«Υπάρχει μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων κατά, περίπου, 40%. Δηλαδή, από το 8,3% που ήταν, έχει φθάσει κοντά στο 5%. Βεβαίως, δεν έχουμε φθάσει εκεί όπου θέλουμε, ήτοι κάτω από το 2%», σημείωσε σε χθεσινή συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1», ενώ συμπλήρωσε πως «ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ έχει σχεδόν μηδενισθεί» σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Ακόμη, τόνισε ότι «η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και είναι η νούμερο 1 προτεραιότητα για την κυβέρνηση ώστε να το αντιμετωπίσει». Ακόμη, σε ό,τι αφορά τον γενικό πληθωρισμό, σχολίασε πως ο γενικότερος πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι περίπου στο 3% αυτή τη στιγμή, «όπου και εκεί πιστεύουμε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε μία αποκλιμάκωση.

Η ταχύτερη αποκλιμάκωση που παρατηρείται στα τρόφιμα, οφείλεται εν πολλοίς στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει λάβει τα περισσότερα μέτρα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πλατφόρμα e–katanalotis, που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προβούν σε καταγγελίες, την οποία και χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική γιατί βοηθά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν επικεντρωμένους και γρήγορους ελέγχους, ώστε να προστατεύουν τους καταναλωτές».

Για την πλατφόρμα, ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε ότι η νέα αναβαθμισμένη πλατφόρμα έχει τεθεί σε λειτουργία από την Μεγάλη Εβδομάδα. «Ήδη έχουμε ξεκινήσει να το επικοινωνούμε και η επικοινωνία θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, προκειμένου οι καταναλωτές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που έχει.

Η δυνατότητα που έχουμε εντάξει είναι ο καταναλωτής να μπορεί να στείλει καταγγελία ηλεκτρονικά από το κινητό του. Πραγματικά είναι πολύ σημαντική προσθήκη, γιατί βοηθά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν επικεντρωμένους και γρήγορους ελέγχους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις