Εξαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τα Σκόπια προς τη Ρωσία

 

Η απελευθέρωση των εξαγωγών κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τα Σκόπια προς τη Ρωσία προβλέπεται στο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας και της Υπηρεσίας Τροφίμων των Σκοπίων και της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας.

Το μνημόνιο καθορίζει με σαφήνεια τους κτηνιατρικούς και υγειονομικούς κανόνες και απαιτήσεις για τους παραγωγούς που επιχειρούν να εξαγάγουν τα προϊόντα τους στη ρωσική αγορά, και δημιουργεί προστατευτικούς μηχανισμούς για την αποφυγή επανεξαγωγών αγροτικών προϊόντων τρίτων χωρών, διά μέσου των Σκοπίων, με τη χρήση πλαστών ή παραποιημένων πιστοποιητικών προέλευσης. Παράλληλα, καθορίζει ένα πλαίσιο συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών για την εγκαθίδρυση συστημάτων ηλεκτρονικής διαχείρισης των εξαγωγών, διαδικασιών πιστοποίησης και εργαστηριακών ελέγχων, προκειμένου να διασφαλισθεί η μακροχρόνια παρουσία προϊόντων ζωικής προέλευσης από τα Σκόπια στις αγορές της Ρωσίας.

Δώδεκα παραγωγοί από τα Σκόπια κατέθεσαν ήδη στην Υπηρεσία Τροφίμων αίτημα εξαγωγής των προϊόντων τους στη Ρωσία, και εντός του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις τους από αρμόδιες επιτροπές της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας. Οι εξαγωγές αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του 2015.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις