Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών

Συνεχίσθηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών,  λεμονιών που ουσιαστικά έχουν περαιωθεί  Η  απαγόρευση εκ μέρους της Ε.Ε, την οποία θεωρούμε σωστή, εισαγωγών εσπεριδοειδών Αργεντινής για την αποφυγή μόλυνσης των κοινοτικών προϊόντων με «Μαύρη κηλίδα των εσπεριδοειδών», δεν θα διαταράξει την έγχώρια αγορά σε λεμόνια μιας και η ζήτηση, λόγω κενού εγχώριας παραγωγής, έχει εξισορροπηθεί αφού ήδη έχουν εισαχθεί 22.500 τόνοι που είναι, οι αντίστοιχες εισαγόμενες ετήσιες ποσότητες , επαρκείς μέχρι την έναρξη της συγκομιδής της νέας ελληνικής εσοδείας.

Οι εξαγωγές κερασιών έχουν τελειώσει ουσιαστικά εκτοξευθείσες και καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών με + 47,1% σε σχέση με πέρσι ανερχόμενες σε 38.927 τόνους έναντι 26.467 τ. με τις τιμές αυξημένες.

Οι εξαγωγές ροδακίνων γύρισαν σε θετικό πρόσημο κατά +3,3% έναντι πέρσυ. Επίσης οι εξαγωγές των νεκταρινιών παρουσιάζουν ζήτηση και η εμφανιζόμενη μείωση οφείλεται σε οψίψηση της συγκομιδής  Οι εξαγωγές των βερικόκκων ουσιαστικώς περαιώθησαν με -7,9% σε 20.636.έναντι 22.417 τόνους , λόγω μειωμένης παραγωγής.

Εν αντιθέσει οι εξαγωγές των καρπουζιών συνεχίζονται με θετικούς μεν ρυθμούς με καταγραφή ρεκόρ όλων των εποχών και σ αυτό το προϊόν ,αυξημένες +16,5% 201.152 τόνους, έναντι 172.709 τ. της αντίστοιχης περσυνής περιόδου Οι τιμές στον παραγωγό σε χαμηλά επίπεδα συντελούσης και της μείωσης της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά.   

Οι εξαγωγές επιτρ  σταφυλιών συνεχίζουν με την ζήτηση να εμφανίζεται βελτιωμένη της αντίστοιχης περσυνής περιόδου και με τις τιμές να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα συντελούσης της μείωσης της κατανάλωσης και σ αυτό το προϊόν στην εγχώρια αγορά.  

Έχοντας ήδη διανύσει την Τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου (μήνας διακοπών των Ευρωπαίων) με συνέχιση της αύξησης των εξαγωγών σε όλα τα θερινά φρούτα κατά 25% έναντι του αντιστοίχου διαστήματος του 2019 με αύξηση της οικιακής κατανάλωσης στις κυριότερες αγορές εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση των εξαγωγών μας και στα θερινά φρούτα.

Η παραγωγή των χειμερινών φρούτων εξελίσσεται ομαλά ως προς την ποιότητα και την ποσότητα θέλουμε δε να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόωρη συγκομιδή και διακίνηση  προϊόντων ατυποποίητων και κατ ευθεία απ τον αγρό  χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (πιστοποιητικά τυποποίησης και φορολογικά) αλλά και σωστής επισήμανσης της συσκευασίας τους με κίνδυνο τον αφελληνισμό τους.

Γ.Πολυχρονάκης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις