Τα μεταχειρισμένα ηλιακά πάνελ τροφοδοτούν τον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τα μεταχειρισμένα ηλιακά πάνελ τροφοδοτούν τον αναπτυσσόμενο κόσμο

Ενώ στην Αμερική η εκτός δικτύου ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να είναι αρκετά ασυνήθιστη, παγκοσμίως παρέχει ρεύμα σε 420 εκατομμύρια ανθρώπους. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί μια εντελώς απροσδόκητη αγορά αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως. Είναι απρόβλεπτη επειδή -καθώς η πρώτη και ακόμη και η δεύτερη γενιά ηλιακών συλλεκτών πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους- οι πρωτοπόροι και οι υποστηρικτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σπεύδουν να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να αποτρέψουν τον κατακλυσμό των χωματερών με εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρει ότι, μέχρι το 2050, θα εγκαθίστανται ελάχιστα περισσότερα νέα πάνελ ετησίως από όσα πάνελ θα παροπλίζονται -και προβλέπεται ότι θα αυξηθούν στο 6% των παγκόσμιων ροών ηλεκτρονικών αποβλήτων. Η λύση στο πρόβλημα των αυξανόμενων ηλιακών αποβλήτων, θα ήταν ίσως μια μικρή επιδιόρθωση σε ένα υποβαθμισμένο ηλιακό πάνελ για να γίνει σχεδόν σαν καινούριο.

Από το 2017, τα έσοδα από την εκτός δικτύου ηλιακή βιομηχανία συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, αυξημένα κατά 30% ετησίως, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία προσθέτει ότι 180 εκατομμύρια ηλιακά πάνελ εκτός δικτύου πωλήθηκαν σε ανθρώπους σε χώρες όπως η Νιγηρία, το Πακιστάν και ο Λίβανος.


Σε έθνη όπως αυτά, η αξιόπιστη τροφοδοσία για όσους βρίσκονται εκτός των μεγάλων πόλεων δεν είναι ο κανόνας. Οι κακές υποδομές και οι περιορισμένες επενδύσεις περιορίζουν σήμερα την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια στο 1/9 περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι παροπλισμένοι ηλιακοί συλλέκτες είναι συχνά κατάλληλοι για την κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας ενός σπιτιού, μιας αντλίας νερού ή κάτι αντίστοιχου μεγέθους.

Στο νότιο ημισφαίριο, θα χρειαζόταν  μια επένδυση 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς για να επεκταθεί το εμπόριο μεταχειρισμένων ηλιακών πάνελ σε κάθε κάτοικο που δεν έχει ρεύμα. "Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας εκτός δικτύου είναι καθοριστική για την επίτευξη καθολικής πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια", δήλωσε ο Riccardo Puliti, περιφερειακός διευθυντής Υποδομών της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αφρική. «Αναβαθμίζουμε την υποστήριξή μας προς τις χώρες-πελάτες, βοηθώντας τις να αξιοποιήσουν αυτό το δυναμικό μέσω καινοτόμων και οικονομικά βιώσιμων λύσεων».

πηγη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις