Greenpeace: Ζεστά κτίρια με το 1/3 των χρημάτων

           Την ώρα που 6 στους 10 πολίτες θα υποφέρουν και φέτος από το κρύο,  η Greenpeace μαζί με πολίτες σε συνεργασία με το δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων στην Εύβοια αναλαμβάνουν δράση και δίνουν το παράδειγμα.
           Μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση ενός σχολείου που σήμερα είναι ενεργειακό "σουρωτήρι", όπως εκατομμύρια άλλα κτίρια στην Ελλάδα, αποστέλλεται ένα μήνυμα προς κάθε πολιτική κατεύθυνση: τον χειμώνα, όλοι προτιμούν το σπίτι τους ζεστό.


           Όπως υποστηρίζει η οικολογική οργάνωση, η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στους Στρόπωνες Εύβοιας, που θα υλοποιηθεί με την ενεργή συμμετοχή χιλιάδων πολιτών και την υποστήριξη του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, δείχνει τη λύση στο πρόβλημα σε μία χώρα όπου εκατομμύρια πολίτες δεν διαθέτουν πλέον τα απαραίτητα για να ζεσταθούν αυτό τον χειμώνα.
           Οι παρεμβάσεις αφορούν την αντικατάσταση λέβητα πετρελαίου με σύγχρονο λέβητα βιομάζας υψηλής απόδοσης, την εξωτερική θερμομόνωση στους τοίχους και την στέγη και την εγκατάσταση κουφωμάτων και διπλών υαλοπινάκων και την εγκατάσταση μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος για αυτοπαραγωγή. Πριν και μετά τις παρεμβάσεις θα γίνει ενεργειακή
επιθεώρηση και θα εκδοθεί ενεργειακό πιστοποιητικό. Υπολογίζεται ότι οι δαπάνες για θέρμανση θα μειωθούν μόλις στο 1/3, εξοικονομώντας χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για τον δήμο.


            Η Greenpeace τονίζει ότι, αν η κυβέρνηση ακολουθήσει το παράδειγμα της κοινωνίας, τότε μέσα από ένα μαζικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων μπορεί να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια ευρώ από τις εισαγωγές πετρελαίου, να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, να προσελκύσει βιώσιμες επενδύσεις και φυσικά να προστατεύσει το περιβάλλον.
            Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, δήλωσε:«Μέχρι σήμερα η κοινωνία μας ανεχόταν τη διαιώνιση του προβλήματος. Φτάνει πιά. Αντί να επιδοτούμε την πετρελαϊκή βιομηχανία και να αυξάνουμε την εξαγωγή συναλλάγματος για εισαγωγές πετρελαίου, πρέπει να προχωρήσουμε σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία χωρίς ενεργειακή φτώχεια. Η κοινωνία αναλαμβάνει δράση. Η κυβέρνηση ή θα ακολουθήσει το θετικό παράδειγμα των πολιτών και της κοινής λογικής προς την εξοικονόμηση ενέργειας ή θα μείνει κολλημένη σε ένα βρώμικο παρελθόν με χρέη, δυστυχία και ενεργειακή φτώχεια».


          Ο Γιάννης Μπουροδήμος, δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, δήλωσε:«Σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης, τόσο οικονομικής όσο και κοινωνικής όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, θεωρούμε χρέος μας απέναντι στους δημότες μας, αλλά κυρίως απέναντι στη νέα γενιά, να βάλουμε ως δήμος ένα μικρό λιθαράκι στον αγώνα κατά της κλιματικής υποβάθμισης και της ενεργειακής φτώχειας, προασπίζοντας την πραγματική ανάπτυξη. Οι δυνατότητες για περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη είναι πολλές, αλλά απαιτείται πολλή δουλειά και, μάλιστα, συλλογική».
          Η Greenpeace απαιτεί άμεσα από την κυβέρνηση να θέσει την εξοικονόμηση ενέργειας ως άμεση πολιτική προτεραιότητα και βασική στρατηγική επιλογή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.Καλεί, δε τους πολίτες της να στηρίξουν τη νέα δράση της, μέσα από την ιστοσελίδα: www.sxoleiomas.org
          Οι στόχοι του Προγράμματος "Χτίζοντας το Μέλλον" είναι: 1.000.000 κτίρια αναβαθμισμένα ενεργειακά ως το 2020 μπορούν να αποφέρουν εξοικονόμηση δαπανών για τα νοικοκυριά ύψους 9 δις €. Η Greenpeace υπολογίζει ότι το πρόγραμμα μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο και άλλες 90.000 στην ευρύτερη οικονομία λόγω τόνωσης της κατανάλωσης.
          Δυστυχώς, όπως υποστηρίζει  η Greenpeace, η υλοποίηση του προγράμματος υπονομεύεται συνεχώς από την κυβέρνηση λόγω έλλειψης ουσιαστικής υποστήριξης με χρηματοδοτικά εργαλεία και κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις