Τα μαλλιά της κεφαλής της χάνει η Ελλάδα από  μπαταρίες

Στο ποσό των 20 εκ. € υπολογίζεται ότι ανέρχεται, σε ετήσια βάση, η απώλεια δημοσίων εσόδων / φοροδιαφυγή από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη μπαταρία, από την εισαγωγή και την εμπορία μέχρι την ανακύκλωση και την εξαγωγή του μολύβδου στις διεθνείς αγορές.
Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων σε θεματική εκδήλωση της Re-Battery AE με θέμα: «Ο οικονομικός χώρος της μπαταρίας από την εισαγωγή μέχρι την Ανακύκλωση» στο Χίλτον πριν λίγες μέρες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Capital και Vision.
Το γεγονός, είπαν ομιλητές, πιστοποιεί, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, το μέγεθος των διακρίσεων που υφίσταται η νόμιμη και υγιής επιχειρηματικότητα από τις προκλητικά παραβατικές επιχειρηματικές πρακτικές που έχουν πολλάκις και πολλαπλώς καταγγελθεί από όλους τους εμπλεκόμενους.
Στην εκδήλωση  συναντήθηκαν και συνομίλησαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα εργασιών -προϊόν και απόβλητο- της μπαταρίας (Εισαγωγείς, συλλέκτες, ανακυκλωτές και επισκευαστές αυτοκινήτων) ανακοινώθηκε ότι η συμμετοχή/ συμβολή του οικονομικού χώρου στην Εθνική Οικονομία ανέρχεται στα 320 εκ. € ετησίως, γεγονός που επιφέρει Δημόσια Έσοδα, μέσω της φορολογίας, ύψους 80 εκ. € και εξασφαλίζει 3.750 θέσεις εργασίας, πέραν της αυτοαπασχόλησης που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο φαινόμενο στο χώρο.
Στόχος της εκδήλωσης, κατά τη RE-BATERY, ήταν η αύξηση της συνοχής και η έναρξη της επικοινωνίας/ συνεννόησης μεταξύ όλων των επιχειρήσεων του οικονομικού χώρου,  για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως διεκδίκηση:
α) Πολιτικών και ρυθμίσεων από την Κυβέρνηση, για την προστασία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων που πλήττονται καίρια (και από τα φαινόμενα διακρίσεων φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής) εν μέσω μάλιστα παρατεταμένης ύφεσης και κρίσης,
β) Πολιτικών για την απαράβατη εφαρμογή της νομοθεσίας για την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση του αποβλήτου, σε συνδυασμό με μέτρα προβολής και ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Οι παρευρισκόμενοι απαίτησαν την εφαρμογή όλων των απαιτούμενων οριζόντιων πολιτικών από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, για την κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ των επιχειρήσεων του χώρου.
Διακρίσεων που έχουν την αφετηρία τους στην παράνομη διαχείριση του αποβλήτου, με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνεχίζει ατιμώρητα να ασκείται από διάφορες "επιχειρηματικές" μειοψηφίες, με συνέπεια την πρόκληση φαινομένων παραοικονομίας και φοροδιαφυγής, φαινομένων που αποδεδειγμένα σκοτώνουν την υγιή επιχειρηματικότητα.

Απειλές για κοινοτικά πρόστιμα


Περαιτέρω, με αφετηρία το γεγονός ότι ο στόχος που έχει επιτευχθεί στην ανακύκλωση συσσωρευτών, αγγίζει μόλις το 14% του Εθνικού Στόχου, σύμφωνα με τις επίσημες απολογιστικές εκθέσεις του παλαιότερου ΣΕΔ, επισημάνθηκε η ορατή απειλή της επιβολής προστίμων από την ΕΕ, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση των χρηματικών εισφορών των πολιτών και εν τέλει στην αύξηση του κόστους της ανακύκλωσης στην Ελλάδα.
Οι παρευρισκόμενοι  συμφώνησαν να εργαστούν εντατικά από κοινού για την αύξηση του παραγόμενου στόχου. Απαίτησαν όμως την άμεση ενεργοποίηση της πολιτείας για την εφαρμογή της νομοθεσίας από όλους και ταυτόχρονα συμφώνησαν να διεκδικήσουν από κοινού, μέτρα ενίσχυσης της Επιχειρηματικής τους λειτουργίας και υποδομής, για την υποστήριξη της βιωσιμότητας όλων των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στον οικονομικό χώρο (Εισαγωγείς, Επισκευαστές, Συλλέκτες, Ανακυκλωτές).
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις