Επιχειρηματικό ενδιαφέρον για γεωργικά υπολείμματα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Έντονο είναι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη, για τα γεωργικά υπολείμματα, ενώ οι παραγωγοί ενέργειας της ΕΕ αναζητούν νέους τρόπους για να κρατηθεί σε προσιτές τιμές η βιοενέργεια.

Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός για στερεή βιομάζα, όπως τα συσσωματώματα ξύλου εκτιμάται πως θα δημιουργήσει χώρο για να εισέλθουν στην αγορά σχετικά νέες πηγές βιομάζας. Γεωργικά υπολείμματα, όπως το άχυρο και τα κοτσάνια είτε πρόκειται για φύλλα είτε για μίσχους, εκτιμάται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική.

Τα γεωργικά υπολείμματα αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο ρόλο και στο εμπόριο βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας ως το 2020. Η διαφορά ανάμεσα σε άλλες πηγές ενέργειας από βιοκαύσιμα είναι ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα έλλειψης πρώτης ύλης για την παραγωγή ενέργειας.

«Η σημασία της βιοενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται στην Ευρώπη, καθώς είναι μία από τις φθηνότερες επιλογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κι ένα από τα λίγα για την παροχή συνεχούς θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές και ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα», λέει ο αναλυτής της τράπεζας Rabobank Πωλ Μπος. Εκτιμά, δε, πως θα συνεχιστεί η αναζήτηση για μη δασική βιομάζα από γεωργικά υπολείμματα, που είναι φτηνή ενέργεια, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί λόγω προβλημάτων αειφορίας.

Εξ ίσου ενδιαφέρον είναι ότι σε αντίθεση με άλλες μορφές βιοενέργειας είναι ότι τα γεωργικά υπολείμματα μειώνουν τις εκπομπές αερίων, που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εκτιμάται ότι η χρήση τους θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίου, σε σύγκριση με τον άνθρακα κατά 80%.

Εκτιμάται πως  σε σύγκριση με την τρέχουσα χρήση ξύλου πέλετ τα γεωργικά υπολείμματα θα μπορούσαν εξοικονομήσουν από 15 εκατομμύρια ευρώ ως 63 εκατομμύρια ευρώ.

"Πρωτοβουλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία δείχνουν ότι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τα γεωργικά υπολείμματα σε έργα βιοενέργειας μπορεί να λειτουργήσει, σε σχετικά μεγάλη κλίμακα, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα να αναπαραγάγουν παρόμοια έργα σε όλη την Ευρώπη", κατέληξε το τραπεζικό στέλεχος, Π. Μπος.

Πηγή: farming.co.uk

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις