Τα πολυδιάστατα αγροβολταϊκά

Λύση στο δίλημμα της χρήσης γης επιχειρούν να δώσουν τα αγροβολταϊκά, μια σχετικά νέα ιδέα που συνδυάζει αγροτική παραγωγή και καθαρή ηλεκτροπαραγωγή μέσω του ηλίου.

Η εν λόγω τεχνολογία έχει κάνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, καθώς έφτασε από τα 5 μεγαβάτ το 2012 σε 14 γιγαβάτ το 2021, σύμφωνα με το ινστιτούτο Fraunhofer.

Λύση στο δίλημμα της χρήσης γης επιχειρούν να δώσουν τα αγροβολταϊκά, μια σχετικά νέα ιδέα που συνδυάζει αγροτική παραγωγή και καθαρή ηλεκτροπαραγωγή μέσω του ηλίου.

Η εν λόγω τεχνολογία έχει κάνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, καθώς έφτασε από τα 5 μεγαβάτ το 2012 σε 14 γιγαβάτ το 2021, σύμφωνα με το ινστιτούτο Fraunhofer.

Η ίδια η Κομισιόν εκτιμά πως υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το ερευνητικό κέντρο JRC θεωρεί πως αν εγκατασταθούν αγροβολταϊκά μόλις στο 1% της αγροτικής γης της Ε.Ε., τότε μιλάμε για μια εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 944 γιγαβάτ, ικανή θεωρητικά να πετύχει από μόνη της το στόχο του 2030 στα φωτοβολταϊκά.

Με αφορμή τα παραπάνω, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά σε μια σειρά από έργα αγροβολταϊκών στην Ευρώπη και τις διάφορες εκδοχές που μπορεί να λάβει η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Το πρώτο είναι ένα έργο ισχύος 9 μεγαβάτ της Akuo Energy στη νήσο Ρεουνιόν του Ινδικού Ωκεανού. Υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά 9 μεγαβάτ μαζί με αποθήκευση ενέργειας 9 MWh που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας Etang Sale.

Το έργο αποτελείται από δύο επιμέρους τμήματα. Το πρώτο είναι αγροβολταϊκό πάρκο, όπου τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται τοποθετημένα πάνω από ιχθυοκαλλιέργειες. Το δεύτερο τμήμα έκτασης 7,5 εκταρίων επιτρέπει την καλλιέργεια και την κτηνοτροφία.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι αυτό της Enel Green Power, η οποία υλοποίησε τα έργα Los Naranjos και Las Corchas στην Ισπανία, όπου οι ντόπιοι βοσκοί μπορούν ανενόχλητοι να φέρνουν τα ζώα τους κάτω από τα φωτοβολταϊκά. Παράλληλα, υπάρχουν δέκα μελίσσια στον χώρο των φωτοβολταϊκών που παράγουν το λεγόμενο "ηλιακό μέλι".

Άλλη μια εταιρεία που ενδιαφέρεται για τα αγροβολταϊκά είναι η γερμανική BayWa r.e. που σε συνεργασία με την ολλανδική Groenleven εγκατέστησαν έργο 2,6 μεγαβάτ το 2019, όπου παράγονται βατόμουρα κάτω από 10.250 φωτοβολταϊκά πάνελ. 

Προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία, η BayWa r.e. ανέπτυξε έναν τύπο ημιδιάφανου πάνελ που επιτρέπει στη σωστή ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας να φτάνει μέχρι το έδαφος.

Η TotalEnergies είναι μια ακόμη ευρωπαϊκή εταιρεία που προσφέρει τέσσερις διαφορετικές λύσεις αγροβολταϊκών.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες μπορούν να κάνουν χρήση φωτοβολταϊκών σε κτήριο της επιλογής τους, εγκατάστασης έξυπνου θερμοκηπίου που ανοιγοκλείνει για να παρέχει τις βέλτιστες συνθήκες, εγκατάστασης κάθετου σταθμού φωτοβολταϊκών που ελαχιστοποιεί την ανάγκη για γη, όπως και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σε γη που δεν χρησιμοποιείται για καλλιέργεια.

Τέλος, η SunAgri έχει υλοποιήσει τρία έργα στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, στο έργο Piolenc αναπτύχθηκε ένα μοντέλο ανάπτυξης αμπελιών που λαμβάνει υπόψη την επίδραση του μικροκλίματος κάτω από τα φωτοβολταϊκά με στόχο τη μείωση της χρήσης νερού. 

Στο έργο Domaine de Nidoleres επιχειρείται η αναβίωση ενός αμπελώνα με στόχο το διπλασιασμό της παραγωγής.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις