Σήμερα οι πληρωμές για «πρασίνισμα» και βασική ενίσχυση – Το 2023 τα 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους

Το απόγευμα της Τετάρτης θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν μια σειρά πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Agrocapital τα χρήματα που αφορούν την εξόφληση του υπόλοιπου 30% της Βασικής Ενίσχυσης όσο και στο «Πρασίνισμα» έχουν ήδη μεταφερθεί στις τράπεζες.

Οι επιδοτήσεις θα φανούν σήμερα σε όσους έχουν τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς και στους υπόλοιπους τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, σήμερα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι έκτακτες ενισχύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσματα καθώς και αυτές για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας.

Πάντως, όπως υπογράμμισαν στο Agrocapital γνώστες του θέματος, τα ποσά που θα πιστωθούν στους δικαιούχους ενδέχεται να μην αφορούν στο 100% της πληρωμής, με τα υπόλοιπα να εξοφλούνται από το νέο έτος.

Την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να γίνει η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης αλλά και αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Στην τελική ευθεία η αποκάλυψη για τις de minimis

Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται και τα αποκαλυπτήρια των παραγωγών, κυρίως δενδροκαλλιεργητών, που θα λάβουν τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ, για κάλυψη της απώλειας εισοδήματος λόγω των καιρικών συνθηκών και της ουκρανικής κρίσης. Η αρχή έγινε ήδη από καστανοπαραγωγούς στην Πιερία, με 590,4 χιλιάδες ευρώ, που είχαν τη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος, και ακολουθούν καστανοπαραγωγοί στη Λάρισα και την Αρκαδία.

Στο «καλάθι» των ενισχύσεων de minimis, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται να ενταχθούν μήλα, αχλάδια, σταφύλια και ροδάκινα σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι πληρωμές στη συντριπτική τους πλειονότητα θα γίνουν στις αρχές του 2023, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις εν λόγω ενισχύσεις είναι χρονοβόρες.

Τον Γενάρη οι πληρωμές των κτηνοτρόφων

Τέλος, για το 2023 μεταφέρεται η πληρωμή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ για την αγορά των ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα μείνει ανοιχτή έως την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου  και εφόσον υλοποιηθεί ο σχεδιασμός και δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, τα χρήματα πρόκειται να καταβληθούν τον Ιανουάριο του 2023.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις