Βασική ενίσχυση και αναδιανεμητική: Από το μεσημέρι και μετά πιστώνονται 451 εκατ. ευρώ

Από σήμερα το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να φαίνονται τα χρήματα των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή έχει ήδη ολοκληρωθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και θα ξεπεράσει τα 451 εκατ. ευρώ συνολικά.
Συγκεκριμένα, οι 572.500 περίπου δικαιούχοι της βασικής Ενίσχυσης θα λάβουν ως εξόφληση 265.742.402,66 ευρώ. 
Σε ό,τι αφορά εκείνους της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης, τα 161.967.087,95 ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 162.200 δικαιούχων. 
Σε 23.314.053,78 ευρώ ανέρχονται τα χρήματα που θα πληρωθούν οι περίπου 23.300 δικαιούχοι Νέοι Αγρότες (young).
 

Αυτές οι πληρωμές επιβεβαιώνουν προηγούμενα δημοσιεύματα του Agrocapital όπου τονίζαμε πως το παλιό «πρασίνισμα» (Οικολογικά Σχήματα) δεν θα πληρωθεί τέλη Δεκεμβρίου, με την επικρατέστερη ημερομηνία πληρωμής να είναι εντός Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή έγινε με βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣ∆Ε του 2023.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι πληρωμές θα φανούν από το μεσημέρι και μετά ΜΟΝΟ στην Τράπεζα Πειραιώς. Έτσι, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, οι αγρότες που έχουν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες θα κάνουν Χριστούγεννα απλήρωτοι, μιας και στους λογαριασμούς τους θα φανούν τα λεφτά την ερχόμενη Τετάρτη. 

Ανησυχία στις τάξεις των αγροτών

Ωστόσο, ανησυχία επικρατεί στους αγρότες για τα ποσά που θα δουν στους λογαριασμούς τους μετά την «κρυάδα» που πήραν στην προκαταβολή των ενισχύσεων τον Οκτώβριο. 
Τα ποσά, είναι αρκετά μειωμένα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, μιας και μόνο για τη Βασική Ενίσχυση, το «ψαλίδισμα» φτάνει κατά μέσο όρο στο 15%. 
Οι αγρότες υποστηρίζουν πως οι περικοπές είναι αδικαιολόγητες, καθώς δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση της αγροτικής παραγωγής.

Επιπλέον, σημειώνουν πως θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική τους κατάσταση, καθώς θα τους δυσκολέψουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη παραγωγής.
Από την πλευρά του ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δηλώσει πως θα εξετάσει την πιθανότητα να υπάρξει επανεξέταση των περικοπών.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα.

Η αναδιανεμητική ενίσχυση είναι ένα σημαντικό μέτρο στήριξης των αγροτών, αλλά δεν θα είναι αρκετή για να αντικαταστήσει πλήρως το Πρασίνισμα.

Επιπλέον, η προσοχή που δίνεται στους παραγωγούς με το monitoring είναι επίκαιρη και οι αγρότες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του συστήματος, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι υποχρεώσεις τους είναι δίκαιες και ρεαλιστικές.

Το monitoring είναι ένα σύστημα παρακολούθησης της συμμόρφωσης των αγροτών με τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Το σύστημα αυτό έχει δεχθεί έντονη κριτική από τους αγρότες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι γραφειοκρατικό και ότι δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για την άσκηση της γεωργίας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις