Viterra: Έσοδα 28 δισ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2023

Τα έσοδα της Viterra ανήλθαν σε 28 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023, αυξημένα κατά 18% από 24,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, χάρη στον όγκο πωλήσεων που σημείωσε ρεκόρ και στην ολοκληρωμένη εξαγορά της Gavilon, ενώ προχωρά η αναμενόμενη συγχώνευση με την Bunge Ltd.

Στην έκθεσή της στις 13 Σεπτεμβρίου, η Viterra ανέφερε ότι το EBITDA για το πρώτο εξάμηνο του 2023 που έληξε στις 30 Ιουνίου ήταν 1,08 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά 23% σε σχέση με το 2022. 

Τα ισχυρά περιθώρια κέρδους και οι όγκοι στη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ευρώπη αντισταθμίστηκαν από τα γενικά χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, καθώς ο κλάδος κινήθηκε σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων τιμών σε σύγκριση με το 2022, καθώς και από τον αντίκτυπο της ξηρασίας στην Αργεντινή.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 342 εκατομμύρια δολάρια για την περίοδο αυτή, μειωμένα κατά 49% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 που είχε σημειώσει ρεκόρ. 

Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους ήταν 130 εκατ. δολάρια για την περίοδο, μειωμένα κατά 77%. 

Μετά την απόφαση της Viterra να αποχωρήσει από τις δραστηριότητές της στη Ρωσία τον Μάρτιο, καταγράφηκε ζημία απομείωσης ύψους 163 εκατ. δολαρίων, ενώ αναμένει την έγκριση της πώλησης των οντοτήτων της από τις ρωσικές ρυθμιστικές αρχές.

"Η στρατηγική εστίαση της Viterra στην επέκταση και τη διαφοροποίηση των δυνατοτήτων μας στον τομέα της χρηματοδότησης μας επέτρεψε να επιτύχουμε ισχυρά αποτελέσματα σε δύσκολες συνθήκες, χαιρετίζοντας διάφορα επιτεύγματα σε όλη την επιχείρησή μας", δήλωσε ο David Mattiske, διευθύνων σύμβουλος της Viterra. 

"Κλείσαμε το πρώτο εξάμηνο του έτους με ρεκόρ 64 εκατομμυρίων τόνων εμπορευμάτων που διακινήθηκαν σε όλο το δίκτυό μας, κυρίως χάρη στην προσθήκη της επιχείρησης που αποκτήσαμε πρόσφατα στις ΗΠΑ και το Μεξικό, πρώην γνωστή ως Gavilon".

Το σύνολο των εμπορευμάτων που μεταφέρθηκαν περιελάμβανε 39,1 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, αυξημένους κατά 54% από 25,4 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση, και 22,4 εκατομμύρια τόνους ελαιούχων σπόρων, αυξημένους κατά 43% από 15,7 εκατομμύρια τόνους. Συνολικά, ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 47% από 43,6 εκατομμύρια τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τον Μάρτιο, η αυστραλιανή επιχείρηση της Viterra είχε τον μεγαλύτερο όγκο σιτηρών που μεταφέρθηκε μέσα σε έναν μήνα, με πάνω από 990.000 τόνους που φορτώθηκαν σε πλοία στη Νότια Αυστραλία. 

Στη Βραζιλία, η Viterra είδε εξαιρετικές εξαγωγές σόγιας και καλαμποκιού, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο να σημειωθεί ρεκόρ όγκου εξαγωγών 429.000 τόνων στον τερματικό σταθμό του λιμανιού Itaqui.

Κατά τη διάρκεια του 2023, η Viterra ανακοίνωσε επίσης την προγραμματισμένη επέκταση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σιτηρών και συστατικών στο Etter του Τέξας, ΗΠΑ. Μέσω των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ και το Μεξικό, η Viterra επέκτεινε επίσης το δίκτυο διανομής της σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, εξάγοντας σε νέους προορισμούς, όπως το Περού, το Εκουαδόρ, η Χιλή, η Νικαράγουα και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Στις 13 Ιουνίου, η Bunge και η Viterra συμφώνησαν σε μια συγχώνευση ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αγροτικών επιχειρήσεων στον κόσμο, φέρνοντας τη συνδυασμένη εταιρεία πιο κοντά σε μέγεθος και εύρος στους κορυφαίους γίγαντες της αγροτικής βιομηχανίας Cargill και ADM.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις