Η Ρωσία θα διευρύνει τη λίστα των εισαγόμενων προϊόντων

Η ρωσική κυβέρνηση το πιθανότερο είναι ότι δεν θα διευρύνει τη λίστα των εισαγόμενων προϊόντων, που εμπίπτουν στο εμπάργκο, σε απάντηση των αντιρωσικών κυρώσεων της Δύσης, αλλά θα σφραγίσει τις «τρύπες» για τις εισαγωγές μέσω ενδιάμεσων χωρών από χώρες, που υποστήριξαν τις κυρώσεις αυτές, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξάντρ Τκατσόφ.

«Η λίστα (σ.σ. των "απαγορευμένων" προϊόντων) βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση. Θεωρώ ότι δεν θα διευρυνθεί. Το πιθανότερο είναι ότι θα κάνουμε μεμονωμένες διορθώσεις και ο στόχος είναι σε καμία περίπτωση προϊόντα από τις χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, να μην περνούν με οποιαδήποτε δικαιολογία μέσα από "τρύπες", μέσω τρίτων χωρών στο έδαφος της Ρωσίας», δήλωσε πριν από λίγο ο Ρώσος υπουργός στο δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24».

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά την απόφαση της ΕΕ να παραταθούν οι κυρώσεις, η Νατάλια Τιμακόβα, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο της χώρας προετοίμασε και υπέβαλε στην προεδρία της χώρας απόφαση για την παράταση του εμπάργκο εισαγωγών σειράς προϊόντων διατροφής από δυτικές χώρες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Χθες ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία θα έχει ως αφετηρία της την αρχή της αμοιβαιότητας και ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το εμπάργκο βρίσκονται υπό επεξεργασία στην προεδρική διοίκηση, ενώ οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν «τάχιστα».

Όπως είχε γίνει γνωστό κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη με τον Ρώσο υπουργό Γεωργίας Α.Τκατσόφ, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, την περασμένη Κυριακή, συμφωνήθηκε τις προσεχείς μέρες να επισκεφτεί τη Ρωσία κυβερνητική αντιπροσωπεία, η οποία θα συζητήσει μια ποικιλία συγκεκριμένων μέτρων και εναλλακτικών λύσεων που έχουν προταθεί, για τη νόμιμη ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, κατά παράκαμψη του ρωσικού εμπάργκο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις