Μικρή παράταση για τις εισφορές του ΟΓΑ

Ελλείψει χρημάτων στους λογαριασμούς των αγροτών και μετά τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς σχετικά με την αδυναμία αποπληρωμής των αυξημένων αγροτικών εισφορών ως το τέλος του μήνα, πληροφορίες από την πλατεία Βάθης κάνουν λόγο ότι ίσως υπάρξει παράταση για ένα μήνα.

Υπέρ της παράτασης αυτής, που θα δώσει ανάσα σε 350.000 αγρότες, τάσσονται και πολλοί βουλευτές της επαρχίας, οι οποίοι γνωρίζουν ότι οι αγρότες δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις φουσκωμένες –κατά 50 ευρώ- ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Αιτία για την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ είναι διάταξη νόμου (ν.3986) που επιβάλλει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, κάθε τριετία και με δεδομένο ότι ο σχετικός νόμος εφαρμόστηκε το 2012, φέτος πρέπει να γίνει πράξη η συγκεκριμένη επιλογή ανώτερης κατηγορίας ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, από τους περίπου 620.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ υπάρχουν 400.000 οι οποίοι είχαν υπαχθεί στη 2η ασφαλιστική κατηγορία. Από αυτούς, υπολογίζεται ότι 350.000 ασφαλισμένοι κατασάσσονται αυτόματα στην 3η κατηγορία, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι από τα 425,58 ευρώ που πλήρωναν στο εξάμηνο, στο εξής θα πρέπει να καταβάλλουν 477,06 ευρώ.

Οσοι μάλιστα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους εμπρόθεσμα, θα απωλέσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, ενώ θα κινηθούν εναντίον τους και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις