Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ;

"Φωτιές" ανάβει το επιχειρησιακό πλάνο της McKinsey, που ανέλαβε να βγάλει τη ΔΕΗ από τη δίνη των ζημιών και να την καταστήσει βιώσιμη σε ορίζοντα 5 ετών. Οι πληροφορίες αναφέρουν οι βασικές εισηγήσεις ανοίγουν το παράθυρο για μείωση των εργαζομένων της επιχείρησης κατά 50%, αλλά και για αυξήσεις στα τιμολόγια, τις οποίες έσπευσε να αποκλείσει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης. 

Συγκεκριμένα, το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 90 με 100 εκατ. ευρώ ετησίως ως το 2022 και παρ' όλο που δεν γίνεται σαφής αναφορά στην τιμολογιακή πολιτική, πληροφορίες αναφέρουν ότι ότι αυτά τα πρόσθετα κέρδη θα προέλθουν και από την αναδιάρθρωση των τιμολογίων, κυρίως από την κατάργηση ή τη μείωση των εκπτώσεων συνέπειας 15%. 

"Πρόσφατα προχωρήσαμε στην τροποποίηση του ν. 4001 (για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ), δρομολογώντας την αποκλιμάκωση της χρέωσης προμηθευτή. Κάτι που θα ωφελήσει τη ΔΕΗ περί τα 300 εκατ. ευρώ. Αυτή η μείωση δημιουργεί ένα σημαντικό περιθώριο για την τιμολογιακή πολιτική, ακυρώνοντας κάθε συζήτηση για αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος", απάντησε για το θέμα σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ ο Γιώργος Σταθάκης, επιχειρώντας να κλείσει το θέμα. 

Η εξυγίανση της ΔΕΗ οδηγεί, επίσης, σε πιο πιεστική πολιτική προς τους οφειλέτες της. Αυτήν τη στιγμή τα χρέη προς την εταιρία ανέρχονται σε περίπου 2,8 δισ ευρώ και το επιχειρησιακό πλάνο προβλέπει είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ ευρώ στην πενταετία! Πέρα από τις ρυθμίσεις a la carte, με βάση το προφίλ του κάθε οφειλέτη, η ΔΕΗ θα αρχίσει να στέλνει εξώδικα στους ασυνεπείς, ενώ θα ακολουθεί διακοπή ηλεκτροδότησης και άσκηση όλων των προβλεπόμενων ένδικών μέσων εναντίον όσων δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους. 

Όσον αφορά στο προσωπικό της εταιρίας, το σκεπτικό του συμβούλου στηρίζεται στην απλή λογική ότι από τη στιγμή που μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα περιοριστεί κατά 50% (μνημονιακή υποχρέωση), ανάλογη θα πρέπει να είναι και η μείωση των εργαζομένων, κάτι που οδηγεί εκτός επιχείρησης- με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- περίπου 6.000 εργαζόμενους. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις