Στις αποθήκες των αγροτών παραμένουν απούλητες οι πατάτες

Στα αζήτητα βρίσκονται μεγάλες ποσότητες πατάτας στα χωριά της Φλώρινας. Οι πατατοπαραγωγοί δηλώνουν ότι η φετινή εμπορική περίοδος είναι η χειρότερη για τον κλάδος τους, αφού τόσο ο παγετός που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της σοδειάς όσο και το μηδαμινό ενδιαφέρον των εμπόρων για να αγοράσουν την παραγωγή, τους οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη Βεύη, το Αμύνταιο, το Ξινό Νερό, το Αμμοχώρι αλλά και σε άλλα χωριά του νομού Φλώρινας, όπου οι πατάτες παραμένουν απούλητες στις αποθήκες των αγροτών, με κίνδυνο να αλλοιωθούν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και να καταστραφούν ολοσχερώς.

«Είμαστε απελπισμένοι. Από τον Οκτώβριο που μαζέψαμε την παραγωγή μας μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να πουλήσουμε σχεδόν ούτε ένα κιλό πατάτες και αναγκαζόμαστε να τις δίνουμε για τροφή στα ζώα. Οι έμποροι μας γύρισαν την πλάτη και απ’ ότι φαίνεται προτιμούν τις εισαγόμενες πατάτες. Στις καλές χρονιές η τιμή που μας έδιναν ήταν γύρω στα 25 με 30 λεπτά το κιλό, αλλά φέτος οι ελάχιστες ποσότητες που πουλήθηκαν έπιασαν μόλις και μετά βίας 12 λεπτά το κιλό» δήλωσε στο agrocapital.gr ο πατατοπαραγωγός από τη Βεύη, κ. Λάζαρος Τάνος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η καλλιέργεια είναι ασύμφορη, καθώς το κόστος παραγωγής της πατάτας υπολογίζεται σε περίπου 600 ευρώ το στρέμμα.

«Θα αναγκαστούμε να παρατήσουμε τις καλλιέργειές μας αφού δεν έχουμε χρήματα ούτε για τις βασικές δαπάνες. Το υψηλό κόστος παραγωγής έγινε για εμάς θηλιά στο λαιμό. Πώς να καλύψουμε 600 ευρώ το στρέμμα στην πατάτα, όταν δεν έχουμε πουλήσει τη σοδειά μας; Αν θέλει να βοηθήσει η πολιτεία πρέπει να δει πως θα ανακουφίσει τους αγρότες από το αβάσταχτο κόστος παραγωγής αλλά και πως θα στηρίξει με πράξεις τα ποιοτικά προϊόντα της χώρας μας» κατέληξε ο κ. Τάνος. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις