Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών

Συνεχίζονται με αυξημένους ρυθμούς οι εξαγωγές θερινών φρούτων ροδακίνων (+ 70..%), βερυκόκκων,(+  142%) ,νεκταρινιών (+203%), κερασιών ( - .50%)  αλλά και καρπουζιών, και πεπονιών με ευοίωνες προοπτικές και με τιμές ανταποκρινόμενες σε αυτές των καταναλωτικών αγορών.

Οι συνεχιζόμενες αυξητικές τάσεις στις εξαγωγές των χειμερινών φρούτων και λαχανικών παρατηρούνται και στα θερινά φρούτα ,έναντι των αντιστοίχων περσινών, και οφείλονται και στην πρωιμότερη συγκομιδή φέτος .Και  τούτο παρά τα αυξημένα ποσοστά διακίνησης και φέτος ατυποποίητων προϊόντων από "Έλληνες αλλά και Βαλκάνιους εμπόρους" που σε μεγάλο μέρος τους δεν καταγράφονται στα στοιχεία των ενδοκοινοτικών συναλλαγών (δεν γίνεται αναγγελία των φορτίων).

 Οι προοπτικές παρά την μειωμένη κατανάλωση που παρατηρείται είναι ευοίωνες  και εάν η προσφορά συνεχίσει να ανταποκρίνεται στην ζήτηση, θα καταστεί δυνατή η διατήρηση του κατακτηθέντος μεριδίου στις καταναλωτικές αγορές  από το εξαγωγικό μας εμπόριο .

Συνεχίστηκαν οι εξαγωγές μήλων κυρίως προς χώρες της Μ. Ανατολής και αγγουριών  και τοματών  κυρίως προς Βαλκανικές αγορές.

Επίσης συνεχίσθηκαν με αυξητικούς ρυθμούς οι εξαγωγές πορτοκαλιών σε μεγάλες συσκευασίες (κατ ευθεία από τον αγρό) χωρίς προστιθέμενη αξία τυποποίησης τους και συσκευασίας και ακτινιδίων,  και μανταρινιών  ποικιλίας ορτανίκ  αλλά με πολύ χαμηλούς ρυθμούς.

Οι εξαγωγές φράουλας ουσιαστικά  τελείωσαν με ελάχιστες ποσότητες να έχουν διακινηθεί την ανασκοπούμενη εβδομάδα . 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις