Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών

Συνεχίσθηκαν με αυξημένους ρυθμούς οι εξαγωγές θερινών φρούτων ροδακίνων (+ 0,5.%), βερυκόκκων,(+ 88%) ,νεκταρινιών (+74%), κερασιών ( -34%)  αλλά και με κανονικούς ρυθμούς καρπουζιών και πεπονιών παρά την αυξημένη εγχώρια κατανάλωση λόγω καύσωνα με ευοίωνες τις προπτικές για τις επόμενες ημέρες και με τιμές ανταποκρινόμενες σε αυτές των καταναλωτικών αγορών.

Οι καταγραφόμενες αυξητικές τάσεις και στα θερινά φρούτα ,λόγω και της πρωιμότητος ελπίζεται να διατηρηθούν σε χαμηλότερα ποσοστά,ένεκα της αυξημένης εγχώριας κατανάλωσης,για την διατήρηση  του κατακτηθέντος μεριδίου στις καταναλωτικές αγορές  από το εξαγωγικό μας εμπόριο .

Δυστυχώς εξακολουθεί να παρατηρείται  και φέτος διακίνηση ατυποποίητων προϊόντων από "Έλληνες αλλά και Βαλκάνιους εμπόρους" που σε μεγάλο μέρος τους δεν καταγράφονται στα στοιχεία των ενδοκοινοτικών συναλλαγών (δεν γίνεται αναγγελία των φορτίων).

Συνεχίστηκαν με μικρότερους ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων κυρίως προς χώρες της Μ. Ανατολής και αγγουριών  και τοματών  κυρίως προς Βαλκανικές αγορές.

Επίσης συνεχίσθηκαν με σχετικά αυξητικούς ρυθμούς οι εξαγωγές πορτοκαλιών σε μεγάλες συσκευασίες (κατευθείαν από τον αγρό) χωρίς προστιθέμενη αξία τυποποίησης τους και συσκευασίας.

  

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις