Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών

Συνεχίσθηκαν με αυξημένους ρυθμούς οι εξαγωγές  των θερινών φρούτων ροδακίνων (+ 40,2%), βερυκόκκων,(+78,6%) ,νεκταρινιών (+ 40,8%) ,κερασιών ( -37,5%)  αλλά και με κανονικούς ρυθμούς καρπουζιών και πεπονιών και με τιμές ανταποκρινόμενες σ αυτές των καταναλωτικών αγορών.

Οι καταγραφόμενες αυξητικές τάσεις και στα θερινά φρούτα ,λόγω και της πρωιμότητος ελπίζεται να εξακολουθήσουν,ίσως σε χαμηλότερα ποσοστά,για την διατήρηση  του κατακτηθέντος μεριδίου του εξαγωγικού μας εμπορίου στις καταναλωτικές αγορές .

Δυστυχώς εξακολουθεί να παρατηρείται  και φέτος διακίνηση ατυποποίητων προϊόντων από "Έλληνες αλλά και Βαλκάνιους κ.α. εμπόρους "που δεν είναι καταγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών  και που δεν διαθέτουν φορολογικό εκπρόσωπο στην χώρα μας,αλλά και που σε μεγάλο μέρος τους δεν καταγράφονται στα στοιχεία των ενδοκοινοτικών συναλλαγών (δεν γίνεται αναγγελία των φορτίων).

Συνεχίστηκαν με μικρότερους ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων κυρίως προς χώρες της Μ. Ανατολής και αγγουριών  και τοματών  κυρίως προς Βαλκανικές αγορές.

Επίσης συνεχίσθηκαν με σχετικά αυξητικούς ρυθμούς οι εξαγωγές πορτοκαλιών σε μεγάλες συσκευασίες (κατευθείαν από τον αγρό) χωρίς προστιθέμενη αξία τυποποίησης τους και συσκευασίας .

"Επιλύθηκε το  πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις εξαγωγές ακτινιδίων στην Κίνα, με αναθεώρηση της 6/7/2016 της Κινεζικής Νομοθεσίας της τεχνικής πρόσθεσης-διόρθωσης του υφιστάμενου πρωτοκόλλου για τα ακτινίδια και με το νέο είδος Actinidia deliciosa και για την χώρα μας (ως παρατιθέμενο απόσπασμα) και δόθηκαν οι σχετικές οδηγίες στα Τελωνεία Εισαγωγής τους, με συνέπεια να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εξαγωγές ακτινιδίων πρός Κίνα την νέα περίοδο 2016/17 .
Πρoς τούτο απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας σε όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες ΥΠΕΞ & ΥΠΑΑΤ για την έγκαιρη επίλυση .

Αναμένουμε με την ίδια θέρμη να φροντίσουν να υπογραφούν τόσο οι υποβληθείσες αιτήσεις για κεράσια, δαμασκηνα,επιτραπέζια σταφύλια και πορτοκάλια αλλά και την υποβολή νέων για πράσινα μήλα, μανταρίνια αλλά και για φράουλες,νεκταρίνια , βερύκοκκα (των τελευταίων για αεροπορική αποστολή εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία σε χρονιές με πρωιμότητα έναντι τοπικής παραγωγής ,ως η εφετεινή,)",αναφέρει ο Γ.Πολυχρονάκης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις