Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών

Συνεχίσθηκαν με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών με ικανοποιητικές τιμές και για την παραγωγή.
Συνεχίζεται με ικανοποιητικούς για την εποχή ρυθμούς και η εξαγωγή ακτινιδίων, της ποικιλίας Hayward με την απορρόφηση να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η εγχώρια κατανάλωση είναι υποτονική και θα πρέπει να αποκτηθεί η  εμπιστοσύνη ως προς τα σάκχαρα τους, που επλήγη από την υπερπρώιμη (ξυνών) συγκομιδή και διάθεση χωρίς την τήρηση των προδιαγραφών .

Συνεχίστηκαν και οι εξαγωγές μήλων ως και ελάχιστων ποσοτήτων επιτραπέζιων σταφυλιών.

Προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τις εξαγωγές νωπών φρούτων & λαχανικών

Ο κ Γ Πολυχρονάκης , ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε :«Εξακολουθεί να παρατηρείται το φαινόμενο φόρτωσης και εξαγωγής κατ ευθεία από τον αγρό ατυποποίητων προϊόντων από " Έλληνες και Βαλκάνιους , αλλά και Ιταλούς εμπόρους"  και πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες φορολογικές αρχές θα φροντίσουν για την τήρηση του ΚΦΑΣ από τους εμπλεκόμενους εμπόρους (φορολογικοί αντιπρόσωποι αλλοδαπών-εμπόρων,εμπόρων - μεσιτών ,εμπόρων-αγροτών κ.α).

Εφιστάται η προσοχή στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των προς εξαγωγή προϊόντων για την διασφάλιση της φήμης των ελληνικών προϊόντων με αποφυγή συγκομιδής άωρων προϊόντων και προϊόντων .

Ζητείται η ενεργοποίηση των προβλεπόμενων μικτών κλιμάκιων φορολογικού ελέγχου ΠΚΠΦΠΕ & ΔΑΟΚ με την συνδρομή κ.α. υπηρεσιών αστυνομίας, λιμενικού σώματος για τη διασφάλιση της νομιμότητας.

Μετά την έγκριση εισαγωγής πέρυσι ελληνικών ακτινιδίων στην Ινδία   το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα μας  εξήγαγε την περίοδο 2015/16 1.200 τόνους και θα εξάγει προς την Ινδία και φέτος ακτινίδια. Ήδη έχουν εξαχθεί .1.577.τόνοι και οι εκτιμήσεις  στόχος είναι ότι θα υπερβούν τις 10.000 τόνους.

Κρίνουμε πως θα είναι επιτυχία εάν καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε τη φετινή εμπορική περίοδο του ακτινιδίου και να υπερβούμε τον στόχο, χωρίς τις μέχρι και σήμερα υπάρχουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες από ελληνικής πλευράς και την αντικατάσταση του προσωρινού καθεστώτος της δοκιμαστικής εφαρμογής in transit Cold Treatment με ενσωμάτωσή της στην διμερή σύμβαση Ελλάδος-Ινδίας , διότι άλλη μία απώλεια θα έχει αρνητικές συνέπειες στις εξαγωγικές επιχειρήσεις του χώρου .

Εκκρεμούν προς υπογραφή διμερείς φυτουγειονομικές συμφωνίες και με άλλες χώρες της Ν Α Ασίας από τις οποίες υφίσταται ζήτηση ελληνικών προϊόντων και η Ελληνική πλευρά δεν ανταποκρίνεται επαρκώς για την επίσπευση υπογραφής τους».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις