Εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών

Συνεχίσθηκαν με ελαφρώς μειωμένους ρυθμούς, οι εξαγωγές πορτοκαλιών  και με καλούς  ρυθμούς των ακτινιδίων , μήλων και αγγουριών.
Οι  ποσότητες ακτινιδίων που εξήχθησαν προς Ινδία ανέρχονται σε 2.574.τόνους με εκκρεμείς προς υπογραφή διμερείς φυτουγειονομικές συμφωνίες και με άλλες χώρες της Ν.Α Ασίας,ενώ των μήλων προς Αίγυπτο (μια αγορά που κινδυνεύει να χαθεί) σε 26.859 τόνους έναντι 46.943 τόνων την αντίστοιχη περσυνή περίοδο.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των αποστελλομένων προϊόντων αλλά και επίσπευση στην υπογραφή διμερών συμφωνιών για το άνοιγμα νέων αγορών για τα προϊόντα μας.
Η ζήτηση και οι τιμές είναι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στις καταναλωτικές αγορές.
Οι προοπτικές είναι θετικές και εξακολουθούμε να τονίζουμε ότι χρειάζεται να ενταθούν οι έλεγχοι για την πάταξη της συνεχιζόμενης διακίνησης ατυποποίητων προϊόντων αλλά και ακατάλληλων που δυσφημούν την φήμη των ελληνικών προϊόντων.

Δήλωση του Γεώργιου Πολυτχρονάκη,"Χαιρετίζουμε την καθιέρωση του ηλεκτρονικού τιμολογίου για όλες τις συναλλαγές μεταξύ εμπόρων και παραγωγών που θα συνοδεύει το προϊόν μέχρι την κατανάλωση ,ως και την θεσμοθέτηση & ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών σε εθνικές οδούς, λιμάνια σύνορα και περιοχές με μεγάλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Θεωρούμε οτι  τούτο θα  συμβάλει  αποτελεσματικά στην πάταξη της διακίνησης προϊόντων χωρίς φορολογικά παραστατικά,όπως  και του φαινιμένου της εξαγωγής και κυκλοφορίας ατυποποίητων προϊόντων,δράσεις που ,πέραν των επιπτώσεων στα θέματα φοροδιαφυγής  και δυσφήμισης των προϊόντων μας στις ξένες αγορές,εμποδίζουν τους υγιείς φορείς των εξαγωγών στη δραστηριότητά τους και στην ομαλή απορρόφηση της παραγωγής.

Η επιβολή δασμών 20% από τις μεξικανικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στις ΗΠΑ ενέχει τον κίνδυνο να στραφούν οι μεξικανοί παραγωγοί και εξαγωγείς σε άλλες αγορές.Εάν ο στόχος τους  θα είναι η διοχέτευση μέρους της παραγωγής φρούτων και λαχανικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ),αυτό δημιουργεί συνθήκες υπερπροσφοράς  στην Ευρωπαική αγορά, με επακόλουθη κατάρρευση των τιμών. Απαιτείται η εγρήγορση τόσο της Ε.Ε όσο και της χώρας μας για την αντιμετώπιση αυτής της προοπτικής".

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις