Διακεκριμένοι sommelier επισκέπτονται τον Κρητικό αμπελώνα

Με σκοπό τη γνωριμία με το κρητικό κρασί ταξίδεψαν στην Κρήτη sommelier από το φημισμένο ιδιωτικό club του Λονδίνου 67 Pall Mall.

Με πρωτοβουλία του Δικτύου Οινοποιών Wines of Crete και της Περιφέρειας Κρήτης, φιλοξενήθηκαν σε πρώτη φάση πέντε άτομα για μία εβδομάδα ενώ ένα δεύτερο group βρίσκεται αυτές της ημέρες στο νησί. Στο διάστημα της παραμονή τους επισκέφθηκαν οινοποιεία στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Πήραν μέρος σε θεματικές γευσιγνωσίες κρασιών που προέρχονται από τις τοπικές ποικιλίες αλλά και σε θεματικά δείπνα, ενώ ξεναγήθηκαν στο ανάκτορο της Κνωσού και στα αρχαία πατητήρια στο Βαθύπετρο. Οι γευσιγνωσίες περιλάμβαναν οριζόντια δοκιμή με κρασιά από βιδιανό, λιάτικο, ρωμέικο, κοτσιφάλι και μανδηλάρι.

Στην ομάδα συμμετείχαν: Ο assistant head sommelier Svetoslav Manolev, η sommelier (Wset Diploma) Jitka auermellarova, ο sommelier Blagoy kuzmanski, ο cellar master Jan Fit και ο Assistant head sommelier, Κλέρχος Κανελλάκης.

Ο τελευταίος μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της επίσκεψης. «Αυτό πουμας εντυπωσίασε είναι η ποικιλία διαφορετικών στυλ κρασιών. Στα λευκά είναι ιδιαίτερα αρωματικά το Μοσχάτο και η Μαλβαζία. Πιο γεμάτο είναι το βιδιανό και πλούσια με έντονα βοτανικά στοιχεία η βηλάνα και το θραψαθήρι. Στα κόκκινα, η γκάμα είναι μεγάλη καθώς περιλαμβάνει από ελαφριά κόκκινα από λιάτικο μέχρι τα πιο γεμάτα blend με κοτσιφάλι-μανδηλάρι. Επίσης, μία άλλη ποικιλία που παράγει διαφορετικά είδη κρασιών είναι το ρωμέικο».

Ο Κλέρχος Κανελλάκης θεωρεί κορυφαία κρητική ποικιλία το βιδιανό, κυρίως λόγω του πολυδύναμου χαρακτήρα του. «Σίγουρα το βιδιανό ήταν ο πρωταγωνιστής με natural εκδοχές, βαρελάτες και μη, σε blend ή μόνο του. Σταφύλια όπως το πλυτό και το δαφνί τράβηξαν την προσοχή μας για το μοναδικό προφίλ τους. Στα κόκκινα, το λιάτικο έχει ένα μικρό προβάδισμααπό τα άλλα σταφύλια. Στους συναδέλφους άρεσε πολύ ο συνδυασμός κοτσιφάλι-μανδηλάρι, τα οποία θυμίζουν κρασιά Νότιας Ιταλίας, και που ταίριαζαν ιδανικά με το αντικριστό αρνί που δοκιμάσαμε όπως και με τα μαγειρευτά, αρωματισμένα με κρητικά βότανα, πιάτα».

Ο Κλέαρχος Κανελλάκης ολοκληρώνει τις σπουδές στο τέταρτο επίπεδο του προγράμματος WSET (Diploma) αλλά και στο τρίτο επίπεδο του Master Sommelier. Εργάζεται στο club από τότε που άνοιξε πριν από τρία χρόνια. Σε μία βαθύτερη οινικικά προσέγγιση του αμπελώνα της Κρήτης, επισημαίνει τη χρήση αμφορέα με πολύ θετικά αποτελέσματα. Ακόμα τη μείωση στη χρήση νέου βαρελιού, κάτι που βλέπει με θετικό μάτι. Όπως λέει «τα λευκά δείχνουν ακόμα πιο φρέσκα ενώ στα κόκκινα έχουν μειωθεί θετικά οι μακρές εκχυλίσεις. Εντυπωσιαστήκαμε με το πόσο καλά ταιριάζουν τα λευκά με τα θαλασσινά και με τα χορτοπιτάκια ενώ το κρέας με τα κόκκινα. Το φαγητό παντρευόταν τέλεια με το κρασί της περιοχή του».

Η φιλοξενία όπως ήταν αναμενόμενο κέρδισε τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. «Η ζεστασιά του κόσμου πάντα κάνει την Κρήτη τόσο ξεχωριστή από τα υπόλοιπα νησιά που επισκέπτομαι. Οι άνθρωποι του Δικτύου μάς πρόσεξαν παρά πολύ. Η Κρήτη είναι μια σχετικά νέα περιοχή που αρχίζει να δημιουργεί το όνομα της με  σχετικά πολύ γρήγορους ρυθμούς. Σκοπός μας στο Pall Mall 67 είναι να το αναδείξουμε όπως κάνουμε με κάθε ποιοτική περιοχή του πλανήτη. Στην Κρήτη βρίσκουμε κάποιες ομοιότητες με τη Σικελία της Ιταλίας. Πολύ γρήγορα στρέφεται στις τοπικές ποικιλίες και στο ποιοτικό εμφιαλωμένο με πολύ ποιοτικά αποτελέσματα. Οι οινόφιλοι γνωρίζουν ότι κάτι ποιοτικό γίνεται στην Κρήτη κι ότι σε λίγα χρόνια θα είναι η επόμενη τάση. Το βιδιανό και το λιάτικο έχουν αρχίσει και δημιουργούν ένα όνομα  ανάλογο με αυτό που έφτιαξε το Ασύρτικο πριν από 10 χρόνια. Η Κρήτη πρέπει να βασιστεί και να επενδύσει: α) στην απίστευτη σχέση ποιότητας-τιμής που προσφέρουν τα κρασιά της, β) στην μεγάλη ποικιλία γηγενών σταφυλιών, γ) στον τουρισμό που κατακλύζει κάθε χρόνο το νησί δ) στην ποσότητα που μπορεί να παράγει σε αντίθεση με μικρότερα νησιά που δε μπορούν να εξάγουν σε πολλά σημεία του πλανήτη λόγω περιορισμένης ποσότητας».

Η νέα γενιά οινοποιών, που παίρνει σιγά σιγά τη σκυτάλη στα οινοποιεία της Κρήτης, προσεγγίζει με άλλη ματιά τα οινικά δρώμενα και αυτό το παρατήρησαν οι επισκέπτες στην επαφή μαζί τους.

«Η έρευνα που γίνεται με τα σταφύλια, στα αμπελοτόπια, στα εδάφη, μπορεί να αναδείξει ένα πραγματικά μεγάλο κρασί. Η δουλειά γίνεται σε σωστές βάσεις, αλλά κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο. Η νέα γενιά παραγωγών δείχνει μεγάλη δυναμική και ελπιδοφόρο μέλλον. Με τον καιρό θα έρθει και η υπεραξία αφού ο κόσμος γνωρίσει το κρασί της Κρήτης και αφού πεισθεί ότι η ποιότητα είναι εκεί!» λέει ο Κλέαρχος Καννελάκης ενώ εξηγεί τι θεωρεί μεγάλο πλεονέκτημα: «Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί ο τουρισμός, η ιστορία, τα αξιοθέατα και το μέγεθός της. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το ομαδικό πνεύμα των παραγωγών που κάθονται σε ένα τραπέζι όλοι μαζί για να μοιραστούν τα κρασιά, το φαγητό και τις ιδέες τους… Αρκετά δραστήριο βρίσκω το Wines of Crete που βοηθάει να φτιαχτεί η σωστή εικόνα για το κρασί της Κρήτης», αναφέρει ο κ. Κανελλάκης.

Το club 67 Pall Mall  λειτουργεί στο κέντρο του Λονδίνου και είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο οινικό σημείο. Έχει μια ομάδα 17 sommelier από όλο τον κόσμο (Bουλγαρία, Ουγγαρία, Κίνα, Νέα Ζηλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Τσεχία, Ισπανία, Ολλανδία). Η  λίστα του έχει 5.000 ετικέτες σε φιάλη και 750 επιλογές  σε ποτήρι (η μεγαλύτερη του κόσμου). Τα μέλη του είναι κυρίως άνθρωποι από τον χώρο του κρασιού: εισαγωγείς, sommelier, παραγωγοί από όλον τον κόσμο. Wine director είναι ο master sommelier  Ronan Sayburn, που είναι και πρόεδρος του προγράμματος master sommelier.  Head sommelier είναι ο Τέρρυ Κανδύλης που ανακηρύχθηκε καλύτερος sommelier στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2016.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις