Εγκύκλιος Μ.Κορασίδη για παραγωγούς οίνων ΠΟΠ, ΠΓΕ

 

Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχου Κορασίδη ρυθμίζεται προσδιορίζεται η διαδικασία για τη χορήγηση, τροποποίηση και ανάκληση προστασίας των ονοµασιών προέλευσης ή γεωγραφικών ενδείξεων των αµπελοοινικών προϊόντων.

Η διαδικασία για χορήγηση προστασίας ΠΟΠ ή ΠΓΕ έχει ως εξής: Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση προστασίας, οι οποίοι μπορούν να είναι ένας μεμονωμένος παραγωγός  ή μια ομάδα παραγωγών, υπό προϋποθέσεις για τους οίνους που παράγουν.
 
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1. Αίτηση προστασίας

2. Τεχνικός Φάκελος, ο οποίος περιλαμβάνει:
Ονοµατεπώνυµο και  διεύθυνση του αιτούντος,
Ονομασία, που πρέπει να προστατευτεί,  
Ενιαίο έγγραφο µε σύνοψη της προδιαγραφής του προϊόντος και
Προδιαγραφή του προϊόντος, η οποία περιλαµβάνει τουλάχιστον:

• Την ονοµασία, που πρέπει να προστατευτεί.

• Περιγραφή του/των οίνου/-ων. Συγκεκριμένα για οίνους µε ονοµασία προέλευσης, τα βασικά αναλυτικά και οργανοληπτικά
χαρακτηριστικά τους,  Για  οίνους µε γεωγραφική ένδειξη τα βασικά αναλυτικά χαρακτηριστικά τους καθώς κι αξιολόγηση ή ένδειξη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους.

• Ενδεχοµένως, τις ειδικές οινολογικές πρακτικές που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή του (των) οίνου(-ων), καθώς και τους σχετικούς περιορισµούς για την παραγωγή του (των) οίνου(-ων).

• Την οριοθέτηση της σχετικής γεωγραφικής ζώνης.

• Την ανώτατη απόδοση των αµπελώνων ανά εκτάριο εκφρασµένη σε εκατόλιτρα παραγόµενου οίνου και σε χιλιόγραµµα συγκοµιζόµενων σταφυλιών.

• Την ένδειξη της ή των οινοποιήσιµων ποικιλιών αµπέλου από τις οποίες προέρχεται(-ονται) ο (οι) οίνος(-οι).
 

• Τις εφαρµοστέες απαιτήσεις που προβλέπονται από κοινοτικές ή εθνικές διατάξεις.

• Το όνοµα και τη διεύθυνση των αρχών ή των οργανισµών που ελέγχουν την τήρηση των διατάξεων των προδιαγραφών του προϊόντος, καθώς και τα συγκεκριµένα καθήκοντά τους µε βάση την παρούσα απόφαση.
ε) Χάρτη της οριοθετηµένης γεωγραφικής περιοχής.


3. Αξιολόγηση του αιτήµατος.
Η αίτηση προστασίας µιας ονοµασίας προέλευσης ή µιας γεωγραφικής ένδειξης υποβάλλεται σε έντυπη και σε ηλεκτρονική µορφή στο Τµήµα Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών της ∆ιεύθυνσης Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου, δηλαδή στη «∆ιεύθυνση Μεταποίησης», του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καΙ Τροφίµων.

Η ∆ιεύθυνση Μεταποίησης, αφού εξετάσει την αίτηση και ζητήσει ενδεχοµένως συµπληρωµατικά στοιχεία, την παραπέµπει προς αξιολόγηση στην Κεντρική Επιτροπή Προστασίας Οινοπαραγωγής (Κ.Ε.Π.Ο.), η οποία γνωµοδοτεί για το αν πληροί τις προϋποθέσεις του «Βασικού» και του «Εφαρµοστικού κανονισµού».
 Εάν  υπάρξει θετική γνωµοδότηση της Κ.Ε.Π.Ο. η ∆ιεύθυνση Μεταποίησης δηµοσιοποιεί  την  αίτηση συνοδευόµενη από την προδιαγραφή του προϊόντος και το ενιαίο έγγραφο. Η δηµοσιοποίηση συντελείται µε την ανάρτηση στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την ταυτόχρονη κοινοποίηση της στους φορείς του κλάδου καθώς και στις ∆ιευθύνσεις Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, προς ενηµέρωση τυχόν ενδιαφεροµένων.

 Κάθε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο που έχει έννοµο συµφέρον και είναι εγκατεστηµένο ή διαµένει εντός των ορίων της χώρας, έχει το δικαίωµα να υποβάλλει στη ∆ιεύθυνση Μεταποίησης πλήρη και τεκµηριωµένη ένσταση  κατά της προτεινόµενης προστασίας εντός δύο (2) µηνών από την ηµεροµηνία δηµοσιοποίησης της εν λόγω αίτησης. Η ∆ιεύθυνση Μεταποίησης ζητά, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, συµπληρωµατικά  στοιχεία σχετικά µε το περιεχόµενο της ένστασης που υπέβαλε ο ενδιαφερόµενος, τα οποία μαζί µε την ένσταση τα θέτει υπόψη της Κ.Ε.Π.Ο.

Η Κ.Ε.Π.Ο. εξετάζει τις ενστάσεις και γνωµοδοτεί εντός δύο (2) µηνών από την υποβολή της ένστασης. Η γνωµοδότηση της Κ.Ε.Π.Ο. είναι οριστική.

Οι αιτούντες και οι ενιστάµενοι μπορούν να έχουν  πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν το σχετικό φάκελο και να ενηµερώνονται εγγράφως για το αποτέλεσµα της εξέτασης των ενστάσεων.


Μετά την σχετική γνωµοδότηση της Κ.Ε.Π.Ο., η αίτηση γίνεται αποδεκτή ή απορρίπτεται ως µη πληρούσα τις προϋποθέσεις ή λόγω αποδοχής της σχετικής ένστασης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το ενιαίο έγγραφο και η προδιαγραφή του προϊόντος δηµοσιοποιείται. Σε περίπτωση απόρριψης η ∆ιεύθυνση Μεταποίησης ενηµερώνει τον αιτούντα για τους λόγους απόρριψής του µε συστηµένη επιστολή.

Οι αιτήσεις προστασίας, που γίνονται αποδεκτές, διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπή  συνοδευόµενες από στοιχεία και τα σχετικά έγγραφα ενώ εφόσον ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία, για οποιονδήποτε λόγο αυτά κατατίθενται εντός της προθεσµίας που ορίζει η αρµόδια υπηρεσία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις