Ελαιόλαδο: Αυξάνονται οι τιμές
Ελαιόλαδο: Αυξάνονται οι τιμές

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε η τιμή του ελαιολάδου τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην Ελλάδα, παρασυρόμενη από την αύξηση των τιμών στην Ιταλία, όπου το έξτρα παρθένο ανέβηκε στα 10€/Kg στην Pescara και στα 10,30€/Kg στην Ragusa.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, οι μέγιστες τιμές του έξτρα έφτασαν στην Πελοπόννησο (Α.Σ. Μολάων Πακίων Λακωνίας) στα 5,70€/kg, ενώ και οι ελάχιστες αυξήθηκαν στα 5,10€/kg στην Κρήτη και στα 5,00€/kg στην Πελοπόννησο.

Βασικός παράγων των εξελίξεων αυτών φαίνεται να είναι η συνεχιζόμενη την Άνοιξη παρατεταμένη ανομβρία αλλά και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές όχι μόνο της Ισπανίας αλλά και της Ιταλίας και άλλων Μεσογειακών χωρών.

Ο φόβος για άσχημη εξέλιξη της ανθοφορίας και καρπόδεσης και τελικά της ερχόμενης παραγωγής είναι σημαντικός.

Συνέπεια όλων αυτών, είναι  η ένταση της αγωνίας των αγοραστών όχι μόνο για την τρέχουσα, αλλά και την επόμενη ελαιοπαραγωγή και η αναζήτηση διαφόρων λύσεων για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Σύμφωνα με τη ΣΕΔΗΚ, μέσα στις λύσεις αυτές φαίνεται να εντάσσεται και η στροφή σε υποδεέστερες ποιότητες, αλλά και η διοχέτευση τους στην κατανάλωση με νόμιμο ή και παράτυπο εξωραϊσμό τους.

Αυτό φαίνεται από τις αποκαλύψεις περιπτώσεων νοθειών που εμφανίζονται στην Ισπανία και η κυκλοφορία οδηγιών από την Κυβέρνηση προς τους καταναλωτές για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 02 Μαΐου 2023,  οι τιμές του έξτρα παρθένου στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες διαμορφώνονται ως εξής:

- Στην Ελλάδα (Πιν.1) κυμαίνονται μεταξύ 5,40-5,70 €/kg οι μέγιστες και μεταξύ 5,00-5,10€/kg οι ελάχιστες, αναλόγως περιοχών και τρόπου διάθεσης. Στην Κρήτη κυμαίνονται από 5,10-5,40€/kg ενώ στην Πελοπόννησο είναι υψηλότερες και κυμαίνονται μεταξύ 5,00-5,70€/kg.

- Στην Ιταλία (Πιν.1) οι τιμές του έξτρα συνεχίζουν να είναι πάντα υψηλότερες από ότι στα άλλα ελαιοπαραγωγικά κράτη, κυμαινόμενες από 6,13€/kg οι χαμηλότερες μέχρι 10,00€/kg οι υψηλότερες.

- Στην Ισπανία (Πιν.1) οι τιμές την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν ελαφρά και κυμάνθηκαν από 5,59 -6,17€/kg του έξτρα Παρθένου, στα 5,25€/kg οι τιμές του (απλού) Παρθένου (οξ.<2ο) και στα 5,21€/kg του Λαμπάντε (οξυτ.>2ο).

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις