Αυξημένη η παραγωγή σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην Ε.Ε.

Σε θετικό έδαφος θα κινηθεί η παραγωγή σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ το 2023 σύμφωνα με την Copa – Cogeca.

Η συγκομιδή σιτηρών προβλέπεται ότι θα φτάσει τους 277 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 4,6% σε σύγκριση με το 2022. Σε ό,τι αφορά τους ελαιούχους σπόρους η συνολική ποσότητα θα ανέλθει σε 34,1 εκατ. τόνους (+8,2%) ενώ κατά 5% θα αυξηθούν οι ποσότητες στις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες (3,9 εκατ. τόνοι).

Σιτηρά

Σύμφωνα με την Copa – Cogeca οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σιτηρών είναι μειωμένες κατά 3,8%, ωστόσο οι προβλεπόμενες υψηλές αποδόσεις των σιτηρών αναμένεται να εξασφαλίσουν καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό περασμένου έτους.

Η τάση αυτή οφείλεται εν μέρει στις υψηλότερες αποδόσεις, που αναμένονται για το σιτηρό αραβόσιτο με μια παραγωγή που αναμένεται να φθάσει τα 62 εκατομμύρια τόνους (+21,7% σε σύγκριση με το 2022).

Η συγκομιδή του τρέχοντος έτους αναμένεται να είναι υψηλότερη από εκείνη του 2022, αλλά θα εξακολουθεί να είναι λίγο χαμηλότερη από τον μέσο όρο της παραγωγής σιτηρών των τελευταίων 5 ετών.

Ελαιούχοι σπόροι

Αυξημένη προβλέπεται η παραγωγή ελαιούχων σπόρων καθώς η ελαφρώς αυξημένη καλλιεργητική έκταση (+2,1%) αλλά και οι υψηλές αποδόσεις, οδήγησαν σε παραγωγή κατά 14,4% υψηλότερη από τον τελευταίο μέσο όρο της πενταετίας.

Η παραγωγή ηλίανθου αυξήθηκε κατά 18,5% ενώ η σόγια αναμένεται να αυξηθεί κατά 9,7%.

Πρωτεϊνούχες καλλιέργειες

Τέλος, η υψηλότερη παραγωγή μπιζελιών και φασολιών (+9% και +11% αντίστοιχα) αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών στην ΕΕ, παρά τη μείωση των γλυκών λούπινων (-29%).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις