Drones που αλλάζουν τη διαδικασία εφαρμογής σε όλο τον κόσμο

Τα ψεκαστικά drones αλλάζουν τη διαδικασία εφαρμογής των χημικών στις καλλιέργειες παγκοσμίως.

Αναδεικνύονται ως ένα νέο και σύγχρονο μέσο στη γεωργική βιομηχανία, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη έναντι των συμβατικών μεθόδων.

Καθώς η τεχνολογία τους αναβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο, είδαμε να αυξάνονται οι χωρητικότητες, να βελτιώνεται η ακρίβεια πλοήγησης και η ευκολία χειρισμού, και να εξελίσσονται οι λειτουργίες αναγνώρισης και αποφυγής εμποδίων. 

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σειρά άλλων εργασιών, πέραν του ψεκασμού καλλιεργειών, όπως στις κουνουποκτονίες, στον ψεκασμό ζιζανίων γύρω από ηλιακούς συλλέκτες, στο βάψιμο για την σκίαση θερμοκηπίων, στην απομάκρυνση ζημιογόνων ειδών από τις καλλιέργειες (όπως τα αγριογούρουνα), στο πλύσιμο υαλοπινάκων και φωτοβολταϊκών πάνελ, στην ανέλκυση και μεταφορά φορτίων, στην καταπολέμηση εντόμων σε κτηνοτροφικές μονάδες, στην πρόληψη, την ελαχιστοποίηση και τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων, που προκαλούνται από την εισαγωγή και εξάπλωση χωροκατακτητικών ξένων ειδών, αλλά και σε πληθώρα άλλων εφαρμογών.

Η χρήση των ψεκαστικών drones στη γεωργία οδήγησε επίσης σε μείωση της ποσότητας των φυτοφαρμάκων και του νερού. Οι οδηγίες των χημικών προϊόντων που πρόκειται να εφαρμοστούν με drones ενδέχεται να χρειάζεται να αναδιατυπωθούν, καθώς δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ νερού και φυτοφάρμακου στα ψεκαστικά drones.

Έχοντας ήδη μία δεκαετία εξέλιξης, η τεχνολογία τους έχει πλέον ωριμάσει, ενώ κερδίζουν δημοτικότητα όσο οι αγρότες αντιλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτό το νέο μέσο. Το ποσοστό αποδοχής παγκοσμίως δεν είναι ομοιόμορφο. 

Παράγοντες όπως οι ρυθμιστικές ανησυχίες, οι υποδομές και η χρηματοδότηση επηρεάζουν τις περιφερειακές αγορές. Η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη και οι χώρες της άπω ανατολής  όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Ινδία έχουν υιοθετήσει σε σημαντικό βαθμό την χρήση των γεωργικών drones.

Αρκετές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν τη χρήση drones στη γεωργία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, η πρόσφατη νομοθεσία διευκολύνει την χρήση ψεκαστικών drones στις καλλιέργειες, ενώ η κυβέρνηση της Ινδίας παρέχει επιχορηγήσεις για αγορές γεωργικών drones και αυξάνει την υποστήριξη των εταιρειών κατασκευής τους, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τους ψεκασμούς με drones.

Παρά τις προκλήσεις, οι δυνατότητες των ψεκαστικών drones είναι τεράστιες. Προσφέρουν αυξημένη απόδοση, οικονομία, προστασία από την τοξική νέφωση, ευκολία στην εφαρμογή των χημικών και της μεταφοράς του εξοπλισμού στο πεδίο. Καθώς όλο και περισσότεροι αγρότες αναγνωρίζουν τα οφέλη και υιοθετούν την χρήση τους, η γεωργική κοινότητα εκπαιδεύεται, και η δημοτικότητα τους αναμένεται να αυξηθεί οδηγώντας σε περαιτέρω ανάπτυξη.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών ψεκαστικών drones βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, περιλαμβάνοντας εταιρείες που αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις, όπως είναι η EAVision Robotic Technologies Co., Ltd., πρωτοπόρος του κλάδου, με μακρά εμπειρία στον τομέα της ρομποτικής τεχνολογίας, εξειδικευμένη αποκλειστικά στον ψεκασμό καλλιεργειών, κατέχοντας σειρά κατοχυρωμένων διεθνών ευρεσιτεχνιών.

Τα drones που βασίζουν την πλοήγηση τους αποκλειστικά σε δεδομένα GPS, χωρίς διορθώσεις RTK, έχουν σημαντικές αποκλίσεις που μπορεί να υπερβαίνουν ακόμα και το ± 1 μέτρο.

Τα ψεκαστικά drones της EAVision περιλαμβάνουν τον σταθμό εδάφους RTK στον βασικό τους εξοπλισμό, ώστε να υποστηρίζονται διορθώσεις υψηλής αξιοπιστίας και πιστότητας, προσφέροντας ακρίβεια πλοήγησης και ασφάλεια, μειώνοντας την μέγιστη απόκλιση στα ± 10cm, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τον κάτοχο τους από το κόστος αγοράς συνδρομητικών υπηρεσιών RTK, ενώ παράλληλα παρέχεται επιχειρησιακή αυτονομία σε σημεία όπου δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας, υπερτερώντας σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού που αδυνατεί να επιχειρεί με ακρίβεια σε σημεία όπου δεν υπάρχει δίκτυο τηλεφωνίας 4G. 

Επιπροσθέτως, το σύστημα RTK του Hercules EA-30XP, σε περίπτωση απώλειας σήματος, επιτρέπει την ασφαλή πλοήγηση του drone για 4 επιπλέον λεπτά, διατηρώντας το ίδιο επίπεδο ακρίβειας πτήσης, ενώ μπορεί να υποστηρίζει ταυτόχρονα έως τρία drones.

Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχουν εισχωρήσει στη γεωργική βιομηχανία δημιουργώντας νέες μεθόδους και καλλιεργητικές ικανότητες, ενώ ταυτόχρονα, η ρομποτική τεχνολογία αυτοματοποιεί και διευκολύνει τις γεωργικές εργασίες. 

Το σύστημα αποφυγής εμποδίων του Hercules EA-30XP, 5ης γενιάς, είναι πραγματικά πρωτοποριακό. Η ρομποτική τεχνολογία της EAVision συγκεντρώνει έναν μοναδικό συνδυασμό αισθητήρων (LIDAR 360°, Binocular Vision, Millimeter wave, Ultrasonic radar, GPS με RTK), όλοι τους τοποθετημένοι στο εμπρόσθιο τμήμα του drone, ώστε ν’ αυξάνουν την πιστότητα πλοήγησης και την ασφάλεια, συνδυάζοντας τα δεδομένα τους σε πραγματικό χρόνο, τα οποία επεξεργάζεται μία πανίσχυρη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης (AI), παρέχοντας στο σύστημα αποτελεσματική αντίληψη του περιβάλλοντος. 

Είναι το μοναδικό ψεκαστικό drone της αγοράς σήμερα, το οποίο δύναται να πραγματοποιεί αυτοματοποιημένη αποφυγή εμποδίων χωρίς εκ των προτέρων χαρτογράφηση και χωρίς παρεμβάσεις του χειριστή, ώστε να εξασφαλίζεται η αδιάληπτη λειτουργεία κατά την εφαρμογή των χημικών, για να επιτυγχάνεται η ακριβής κατανομή των φυτοφαρμάκων, πλεονεκτώντας έναντι του ανταγωνισμού, καθώς κάθε παύση της πορείας λόγω αποτυχίας αποφυγής εμποδίου επηρεάζει αρνητικά τον ψεκασμό.

Τα φυγοκεντρικά ακροφύσια ψεκασμού ομίχλης CCMS-L22000 της EAVision, τα οποία ανέπτυξε και κατοχύρωσε με διεθνή πατέντα, είναι συμβατά με φυτοφάρμακα σε μορφή σκόνης, ενώ έχουν δυνατότητα παραγωγής ρυθμιζόμενου μεγέθους σταγονιδίων από 10 έως 300μm (μικρόμετρα), παράγοντας την μικρότερη και ελαφρύτερη σταγόνα της κατηγορίας σήμερα, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διεισδυτικότητα του ψεκαστικού διαλύματος, παρέχοντας ταυτόχρονα ευρύτερη κάλυψη έναντι του ανταγωνισμού.

Το σύστημα Hercules δύναται να επιχειρεί παντού αυτόνομα, τόσο σε εύκολες επίπεδες καλλιέργειες, όσο και σε δύσβατες ορεινές περιοχές με κλίσεις εδάφους ≤90° και ανισοϋψή δένδρα, μέρα και νύχτα, παρέχοντας το επίπεδο ακρίβειας και ασφάλειας που απαιτείται από ένα σύγχρονο ψεκαστικό drone.

Συνοψίζοντας, η πλοήγησης ακριβείας με χρήση διορθώσεων RTK, το πρωτοποριακό σύστημα αποφυγής εμποδίων με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (AI), σε συνδυασμό με τα κορυφαία φυγοκεντρικά ακροφύσια ψεκασμού ομίχλης, έχουν ως αποτέλεσμα την ακριβή και ισομερή κατανομή των φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, επιτρέποντας καλύτερη διαχείριση των πόρων, μειώνοντας την ποσότητα χημικών και νερού, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, μειώνοντας τις αστοχίες και το κόστος παραγωγής, μειώνοντας το κόστος συντήρησης του γεωργικού εξοπλισμού, μηδενίζοντας την χρήση ορυκτών καυσίμων και του αποτυπώματος άνθρακα, αυτοματοποιώντας και διευκολύνοντας τις ψεκαστικές εργασίες, διατηρώντας την δομή του εδάφους και της υγείας του οικοσυστήματος, αποφεύγοντας την απώλεια σοδειάς (όπως συμβαίνει με τα τροχοφόρα), και προστατεύοντας το ψεκαστή από την τοξική νέφωση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις