«Ασπίδα» κατά του άσθματος ο θηλασμός



Προστασία κατά του άσθματος προσφέρει ο θηλασμός, σύμφωνα με νέα μελέτη βρετανών επιστημόνων. Προχωρώντας σε μετα-ανάλυση 117 μελετών που είχαν πραγματοποιηθεί την τελευταία 30ετία και αφορούσαν την παρακολούθηση συνολικά 250.000 μωρών, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάφολκ, διαπίστωσαν ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, τόσο στη βρεφική, όσο και στην παιδική ηλικία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο θηλασμός περιόριζε τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος κατά 37%, σε παιδιά κάτω των τριών ετών. Είδαν μάλιστα, ότι και στην περίπτωση των μεγαλύτερων παιδιών ηλικίας επτά ετών και άνω τα ευεργετικά οφέλη του θηλασμού ήταν υπαρκτά, καθώς τα παιδιά εμφάνιζαν 17% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Φυσική «ασπίδα»

Στο σύνολο των μελετών που ανέλυσαν οι ειδικοί εντόπισαν 62 μελέτες οι οποίες υποστήριζαν ότι ο θηλασμός «θωράκιζε» τον οργανισμό των παιδιών. Οι υπόλοιπες υποστήριζαν είτε ότι δεν είχε καμία επίδραση, είτε ότι άλλοι παράγοντες ήταν πιο σημαντικοί για την εμφάνιση της νόσου.

Στη δημοσίευση των βρετανών ερευνητών στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Epidemiology» αναφέρεται ότι με βάση τα ευρήματά τους, ο θηλασμός προσφέρει ισχυρή προστασία κατά του άσθματος σε παιδιά μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά που δεν θηλάζουν καθόλου αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξελιχθούν σε άσθμα.

tovima.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις