Ο καφές προστατεύει από τα εγκεφαλικά επεισόδια

Ο καφές μπορεί να προστατεύει τις γυναίκες από το εγκεφαλικό επεισόδιο και όσο περισσότερο πίνουν τόσο το καλύτερο, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα παρακολούθησαν επί σχεδόν 25 χρόνια δεκάδες χιλιάδες εθελόντριες, διαπιστώνοντας επίσης ότι η κατανάλωση καφέ δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων.

Ωστόσο, τα στοιχεία που συγκέντρωσαν περιλαμβάνουν και μια προειδοποίηση: μη συνοδεύετε τον καφέ με τσιγάρο, διότι το κάπνισμα εξουδετερώνει κάθε πιθανή προστατευτική δράση του καφέ.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Circulation» ο δρ Ρομπ Μ. Βαν Νταμ, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 83.000 γυναίκες, από τις οποίες ουδεμία είχε ιστορικό εγκεφαλικού, στεφανιαίας νόσου, διαβήτη ή καρκίνου το 1980, όταν δήλωσε συμμετοχή στη μελέτη.

Από τις γυναίκες 84% έπινε καφέ, οι μισές είπαν ότι πίνουν και ντεκαφεϊνέ, 78% και τσάι, ενώ 54% είπε ότι έπινε και αναψυκτικά με καφεΐνη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν περίπου 2.300 εγκεφαλικά επεισόδια. Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωνε κατά 19% τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διέτρεχαν όσες γυναίκες δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Η μείωση του κινδύνου έφτανε το 43% για τις γυναίκες που έπιναν επτά φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Το όφελος αυτό όμως εξαφανιζόταν για τις καπνίστριες (ο κίνδυνος μειωνόταν κατά μόλις 3%, όσα φλιτζάνια καφέ κι αν έπιναν), αλλά παρέμενε για όσες γυναίκες είχαν κόψει το κάπνισμα και βεβαίως για όσες ουδέποτε είχαν καπνίσει.

Οι ειδικοί δεν ξέρουν πού οφείλεται η προστατευτική δράση του καφέ, αλλά εικάζουν ότι δεν έχει σχέση με την καφεΐνη, διότι το τσάι και τα αναψυκτικά με καφεΐνη δεν φάνηκε να παρέχουν το ίδιο όφελος.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις