Η κάνναβη αντιμετωπίζει συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η χρήση εκχυλισμάτων κάνναβης καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους ασθενών που υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα (9/10) στην επιθεώρηση Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Η τρίτη φάση των δοκιμών πραγματοποιήθηκε σε 22 κέντρα ανά τη Μεγάλη Βρετανία.

Σε διάστημα 12 εβδομάδων, χορηγήθηκαν δισκία τετραϋδροκανναβινόλης (THC) -η ενεργός ουσία της κάνναβης- σε 144 ασθενείς, ενώ σε 135 χορηγήθηκε ένα ψευδοφάρμακο.

Οι δόσεις αυξήθηκαν σταδιακά από 2,5 μιλιγκράμ σε 25 μιλιγκράμ μέσα στις δύο εβδομάδες.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας, 29,4% των ασθενών που έλαβαν κάνναβη δήλωσε πως οι μυϊκοί σπασμοί υποχώρησαν έναντι 15,7% στην ομάδα που λάμβανε το ψευδοφάρμακο.

Βελτιώθηκε επίσης η ποιότητα του ύπνου. Παρενέργειες καταγράφηκαν στο νευρικό και το εντερικό σύστημα, ωστόσο δεν ήταν σοβαρές.

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας (multiple sclerosis , MS), είναι μια χρόνια νευρολογική, αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας απομυελίνωση.

Επηρεάζει τους νευρώνες, τα κύτταρα του εγκεφάλου και τον νωτιαίο μυελό, τα οποία στέλνουν πληροφορίες, δημιουργούν την σκέψη και την αντίληψη και επιτρέπουν στον εγκέφαλο να ελέγξει το σώμα.

Οι δοκιμές που διενεργήθηκαν από τον Τζον Πήτερ Ζάγιτσεκ της Ερευνητικής Ομάδας Κλινικής Νευρολογίας της Βρετανίας, έδειξαν πως ελεγχόμενες δόσεις κάνναβης καταπραΰνουν τον πόνο και περιορίζουν τους σπασμούς που προκαλεί η ασθένεια.

πηγη:econews

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις