Σόγια, ασπίδα για την καρδιά

Στον μεταβολισμό ενός μικροθρεπτικού συστατικού της σόγιας εντόπισαν ερευνητές, τα οφέλη της συγκεκριμένης τροφής στην υγείας της καρδιάς, σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Οι Ιάπωνες που ήταν σε θέση να παράγουν εκουόλη - μια ουσία που σχηματίζεται από ορισμένους τύπους των «καλών» βακτηρίων του εντέρου όταν μεταβολίζουν τις ισοφλαβόνες (τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη σόγια) – φάνηκε ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα  παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις από εκείνους που δεν μπορούν να το παράξουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Nutrition.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι παρήγαγαν εκουόλη είχαν 90% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ασβεστοποίηση των στεφανιαίων αρτηριών, που αποτελεί προγνωστικό δείκτη της καρδιακής νόσου. 
"Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι οι ισοφλαβόνες προστατεύουν από την αθηρωμάτωση και συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου στους Ασιάτες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Akira Sekikawa, MD, PhD, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. "Εκπλαγήκαμε όταν μια μεγάλη μελέτη του ισοφλαβόνες στις ΗΠΑ δεν έδειξε ανάλογες ευεργετικές επιδράσεις σε άτομα με αθηροσκλήρωση στις δυτικές χώρες. Τώρα, νομίζουμε ότι ξέρουμε το γιατί."

Ενώ οι ασιάτες παράγουν εκουόλη, σε ποσοστό 50-60%, μόλις το 20-30% των ανθρώπων στη Δύση την παράγουν. Επίσης, στη Δύση δεν γίνεται κατανάλωση αυτών των τροφών. 

Η ημερήσια πρόσληψη ισοφλαβονών μέσω της διατροφής, από παραδοσιακά τρόφιμα σόγιας, όπως το tofu, το miso και το γάλα σόγιας - είναι 25 έως 50 χιλιοστόγραμμα στην Κίνα και την Ιαπωνία, και λιγότερο από 2 χιλιοστόγραμμα στις δυτικές χώρες. Η εκουόλη είναι διαθέσιμη και ως συμπλήρωμα διατροφής, αν και δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να καθορίζουν μια ασφαλή δοσολογία που να εξασφαλίζει τις προστατευτικές επιδράσεις για την καρδιά. 
"Δεν συστήνω να αρχίσετε να παίρνετε εκουόλη για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, εκτός κι αν σας το συστήσει ο γιατρός σας», δήλωσε Sekikawa.

«Η ανακάλυψή μας για την εκουόλη μπορεί να έχει εφαρμογές πέρα από τις καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο Sekikawa. «Γνωρίζουμε ότι οι ισοφλαβόνες ενδέχεται να σχετίζονται με την προστασία έναντι πολλών άλλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της οστεοπόρωσης, της άνοιας, της εμμηνόπαυσης, των εξάψεων, του προστάτη και του καρκίνου του μαστού. Η εκουόλη μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση σε αυτές τις ασθένειες".

Πηγή:stogiatro.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις