Ελαιόλαδο και καρκίνος

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, και η επίδρασή του είναι σε άνοδο.

Είναι πλέον παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ διατροφής και της ανάπτυξης ενός μεγάλου αριθμού των κακοηθών όγκων. Κυτταρική οξείδωση είναι μία από τις μείζονες κινδύνους στο σχηματισμό του καρκίνου: η πιο ευπαθή το κύτταρο είναι σε οξυγόνο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος του καρκίνου.
Οι μορφές καρκίνου που σχετίζονται πιο στενά με την διατροφή είναι παχέος εντέρου-ορθού, του προστάτη και του καρκίνου του μαστού.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το είδος του λίπους φαίνεται να έχουν περισσότερες επιπτώσεις για συχνότητα εμφάνισης καρκίνου από την ποσότητα του λίπους.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι το ελαιόλαδο εξασκεί ένα προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι ορισμένων κακοήθων όγκων (μαστού, προστάτη, ενδομητρίου, πεπτικό σύστημα, ...).
Ένας αριθμός ερευνητικών μελετών έχουν τεκμηριώσει ότι το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή με ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου. Ο λόγος είναι ότι οι μεταλλάξεις των κυττάρων που προκαλείται από τον καρκίνο οφείλονται εν μέρει σε τοξίνες οι οποίες, όταν καταναλώνεται μέσω της διατροφής, το DNA επίθεσης. Την δίοδο από το ήπαρ, οι τοξίνες αυτές παράγουν ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται μετά το DNA. Για την καταπολέμηση αυτών των ελευθέρων ριζών, το σώμα χρειάζεται βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως αυτές που περιέχονται στο ελαιόλαδο.ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στη συνέχεια DNA. Για την καταπολέμηση αυτών των ελευθέρων ριζών, το σώμα χρειάζεται βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως αυτές που περιέχονται στο ελαιόλαδο.
Έχει επίσης αναφερθεί ότι ένας ελαιολάδου διατροφή πλούσια σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Η προστατευτική επίδραση του ελαιόλαδου είναι ανεξάρτητα από το ύψος των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται στη δίαιτα.
Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι το ελαιόλαδο παρέχει προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τον τελευταίο καιρό, η έρευνα έχει εξετάζει τις μεταβολικές επιπτώσεις των λιπών, ειδικότερα ο προστατευτικός ρόλος του ελαιόλαδου στην χρόνιας ηπατικής νόσου και στη διαταραχή των εντέρων είναι γνωστή ως νόσος του Crohn. Τα αποτελέσματα δείχνουν ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην προ-καρκινικές βλάβες. Μετά την ανάλυση τριών ειδών διατροφής, οι επιστήμονες της έρευνας κατέληξε σε διάφορα συμπεράσματα. Η ελιά δίαιτα λαδιού μείωσε τον αριθμό των καρκινικών αλλοιώσεων? Ο αριθμός των όγκων που αναπτύχθηκαν ήταν σαφώς και σημαντικά χαμηλά? Και οι όγκοι ήταν λιγότερο επιθετικά και είχαν μια καλύτερη πρόγνωση.
Αυτή η επωφελής επίδραση θα μπορούσε να σχετίζεται με το ελαϊκό οξύ, το κυρίαρχο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο. Εχει παρατηρηθεί ότι αυτό το λιπαρό οξύ μειώνει την παραγωγή των προσταγλανδινών που προέρχονται από αραχιδονικό οξύ, η οποία με τη σειρά της παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και την ανάπτυξη των όγκων.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται ότι άλλα συστατικά του ελαιολάδου, όπως αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και σκουαλένιο μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση. Σκουαλένιο πιστεύεται ότι έχει ευνοϊκή επίδραση επί του δέρματος με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης των μελανωμάτων.
Το ελαιόλαδο προσθέτει, επίσης, με την γεύση των λαχανικών και οσπρίων των οποίων τα οφέλη όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου έχουν επαρκώς αποδειχθεί.
Μερικά πολύ ελπιδοφόρα, η τρέχουσα έρευνα επικεντρώνεται στην προστασία που παρέχεται από το ελαιόλαδο κατά του καρκίνου παιδικής λευχαιμίας και διάφορα, όπως καρκίνο του οισοφάγου εκ πλακωδών κυττάρων.
Πολλά πρέπει ακόμα να ανακαλυφθεί σχετικά με το πώς το ελαιόλαδο επηρεάζει τον καρκίνο και συγκεκριμένα στοιχεία εξακολουθούν να λείπουν για τους μηχανισμούς πίσω από τον ευεργετικό ρόλο που διαδραματίζει στην πρόληψη ή inhibitionof η ανάπτυξη των διαφόρων τύπων καρκίνου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες στο παρόν, το ελαιόλαδο θα μπορούσε actsimultaneously κατά τα διάφορα στάδια που εμπλέκονται στη διαδικασία του σχηματισμού του καρκίνου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ;
Ένας όγκος είναι μια ανώμαλη διόγκωση ή τη διεύρυνση ενός τμήματος του ιστού του σώματος. Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.
Καλοήθεις όγκοι είναι οι όγκοι των οποίων τα κύτταρα παραμένουν στην αρχική τους θέση. Αποτελούν μια εντοπισμένη μάζα κυττάρων τα οποία, όταν μεγαλώνει, συμπυκνώνει και πολύ σπάνια προκαλεί θάνατο.
Κακοήθεις ή καρκινικοί όγκοι, από την άλλη πλευρά, εισβάλει στον ιστό όπου αναπτύσσονται. Συχνά αυτές περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και το λεμφικό σύστημα, σχηματίζοντας δευτερογενείς όγκους σε άλλες θέσεις γνωστές ως μεταστάσεις. Η ταχύτητα της ανάπτυξης και μετάστασης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του όγκου.
Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες (φυσικούς παράγοντες: ακτινοβολία? Χημικούς παράγοντες: ορισμένα συστατικά των τροφίμων) και οι γενετικοί παράγοντες είναι που παίζουν ρόλο στο σχηματισμό των όγκων. Στις περισσότερες μορφές καρκίνου, περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι πιο σημαντικοί.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις