Τα φρούτα και τα λαχανικά για απώλεια βάρους

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό συστατικό κάθε προγράμματος υγιεινής διατροφής ή απώλειας βάρους, αλλά μπορούν επίσης να αποτελέσουν πρόκληση αν θέλετε να περιορίσετε το αίσθημα πείνας.

Εξάλλου, αν δεν αισθάνεστε πληρότητα θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να πετύχετε τους στόχους σας. Ποια είναι λοιπόν τα φρούτα και τα λαχανικά που θα σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; Εκείνα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, διαβάζουμε στο onmed.gr.

«Οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθανθείτε πλήρεις για περισσότερο, καθώς επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση, διατηρώντας το φαγητό στο στομάχι μας, καθώς διασπάται», λέει η Bridget Murphy, διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο NYU Langone. «Εκτιμάται ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει μόνο περίπου 12 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα - λιγότερες από το μισό της συνιστώμενης ποσότητας που ανέρχεται από 25 έως 30 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες και από 30 έως 35 γραμμάρια για τους άνδρες».

Τα αβοκάντο είναι ίσως τα πιο χορταστικά φρούτα, εν μέρει επειδή περιέχουν περισσότερες θερμίδες, δηλαδή περίπου 240 ανά φλιτζάνι. Ωστόσο, είναι ένας καλός τρόπος να ικανοποιήσετε την πείνα σας, καταναλώνοντας καλά λιπαρά. Μπορεί να είναι πλούσια σε θερμίδες, αλλά είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Τα μήλα παρέχουν έναν συνδυασμό φυτικών ινών και νερού που δημιουργεί ένα αίσθημα πληρότητας. Επιπλέον, περιέχουν πηκτίνη, μια διαλυτή φυτική ίνα που έχει αποδειχθεί ότι ικανοποιεί την πείνα. Θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερόλη και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

Τα καρότα είναι ένα χορταστικό και ικανοποιητικό σνακ, καθώς είναι γλυκά χωρίς να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αντίθετα, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες παρέχει μια αίσθηση πληρότητας με ελάχιστες θερμίδες. Επιπλέον, μπορούν να προσθέσουν γεύση και να κάνουν πιο θρεπτικές συνταγές όπως χούμους, σάλτσες ντομάτας και τσίλι.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τα μούρα μπορούν να προστατεύσουν από την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για αυτό και αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για επιδόρπιο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόλις ένα φλιτζάνι σμέουρων έχει οκτώ γραμμάρια ινών και θα σας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.

Το κουνουπίδι αποτελεί μια καλή πηγή βιταμινών C, K και φυλλικού οξέος. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προάγει την πληρότητα καθώς επιβραδύνει την πέψη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις