Φράουλα: Οι ευεργετικές της ιδιότητες

Διατροφικά στοιχεία:

Οι φράουλες αποτελούνται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7,7%). Περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες λίπους (0,3%) και πρωτεΐνης (0,7%).

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και περιέχουν επίσης αξιοπρεπείς ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) και κάλιο. Είναι επίσης πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ποια τα κύρια οφέλη της φράουλας:

Κάτι όμως που καθιστά τη φράουλα ένα πολύτιμο τρόφιμο είναι η περιεκτικότητά της σε φυτοχημικές ουσίες και βιοενεργά συστατικά. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και τα φαινολικά οξέα. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά δρουν συνεργιστικά και προσφέρουν πολλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

  • Καρδιακή υγεία...

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ μούρων - ή φράουλας - και βελτιωμένης καρδιακής υγείας. Σύμφωνα με μια μελέτη σε άτομα μέση ηλικίας με παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, τα μούρα μπόρεσαν να βελτιώσουν τη χοληστερόλη (καλή) χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και τα αιμοπετάλια. Οι φράουλες μπορούν επίσης να βελτιώσουν την κατάσταση του αντιοξειδωτικού του αίματος, να μειώσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν την αγγειακή λειτουργία.

  • Ανοσοποιητικό σύστημα...

Οι φράουλες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μίας από τις σημαντικότερες βιταμίνες για την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος! Είναι εντυπωσιακό ότι σε 100 μόλις γραμμάρια φράουλες (λιγότερο από 1 φλιτζάνι καθαρισμένες φράουλες) περιέχεται πάνω από το 60% της συνολικής ποσότητας βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά.

  • Μειώνει την υπέρταση…

Οι φράουλες, πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από την αυξημένη πρόσληψη νατρίου και διάφορους άλλους παράγοντες κινδύνου. Το κάλιο λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικό, που σημαίνει ότι μειώνει την υπέρταση και την ακαμψία των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων. Έτσι, μειώνει την αρτηριακή πίεση και διευκολύνει τη ροή του αίματος.

  • Απώλεια βάρους…

Πως μπορούν ο φράουλες να συμβάλλουν σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους; Μπορούν να αποτελέσουν ένα γευστικό αλλά ολιγοθερμιδικό (με λίγες θερμίδες – 100γρ δίνουν 32 θερμίδες) σνακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Επιπλέον η γλυκιά τους γεύση μπορεί να καλύψει και να ικανοποιήσει την επιθυμία μας για γλυκό γλιτώνοντάς μας έτσι από την κατανάλωση ενός γλυκού που θα μας έδινε σίγουρα περισσότερες θερμίδες, ζάχαρη και κορεσμένο λίπος. Παράλληλα οι φυτικές τους ίνες βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού και πληρότητας και έτσι περιορίζουν την τάση για τσιμπολόγημα.

Πώς μπορούμε να τις καταναλώνουμε;

  • Προσθέστε φράουλες στο γάλα ή το γιαούρτι σας μαζί με δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Φτιάξτε δροσερά smoothies με βάση την κατακόκκινη και γλυκιά φράουλα..
  • Προσθέστε φράουλες στη σαλάτα σας…
  • Και φυσικά φράουλες σκέτες…εντελώς σκέτες και όμως τόσο νόστιμες! Σαν σνακ ανάμεσα από τα κυρίως σας γεύματα ή σαν επιδόρπιο ένα μπολ καθαρισμένες φράουλες θα σας γεμίσει απόλαυση και ευεξία.
  • Φράουλες βουτηγμένες σε σοκολάτα υγείας! Για τους γλυκατζήδες της παρέας η ιδέα θα καλύψει την επιθυμία σας για κάτι γλυκό και σοκολατένιο και εσείς μπορείτε να έχετε τις λιγότερες «τύψεις» μιας και πρόκειται για ένα θρεπτικό και χαμηλό σε θερμίδες γλύκισμα για εσάς και τα παιδιά σας.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τις φράουλες;

Οι φράουλες είναι υγιεινές και θρεπτικές αλλά υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που θα πρέπει να τις αποφεύγει. Αρχικά είναι γνωστό πως η αλλεργία στη φράουλα είναι αρκετά συχνή και ειδικότερα σε μικρά παιδιά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό ή μυρμηκίαση στο στόμα, κνίδωση, πονοκέφαλο και πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου, της γλώσσας ή του λαιμού, καθώς και προβλήματα αναπνοής σε σοβαρές περιπτώσεις.

Επίσης οι άνθρωποι που πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή από ευερέθιστο έντερο θα πρέπει να αποφεύγουν τις φράουλες.

Τέλος, άνθρωποι με προβλήματα πήξης του αίματος καλό θα είναι να προσέχουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φράουλας. Και αυτό γιατί σε μεγάλη ποσότητα οι φράουλες μπορεί να αυξήσουν τον χρόνο πήξης του αίματος και άρα να παρατείνουν μία αιμορραγία.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις