Cupcakes

Τα cupcakes είναι το παραδοσιακό γλυκό των Αμερικανών και έχει γίνει τάση στην ζαχαροπλαστική. Τα τελευταία χρόνια έχουν αποτελέσει το ιδανικό κέρασμα σε γάμους, βαφτίσεις ή και παιδικά πάρτι γενεθλίων. Συγκεκριμένα τα cupcakes είναι μικρά, ατομικά κέικ σε μέγεθος κούπας διακοσμημένα με κάθε είδους επικάλυψη. Η γεύση τους είναι μοναδική, όμως δεν αποτελούν μια πολύ υγιεινή επιλογή καθώς έχουν πολύ υψηλή θερμιδική αξία, η οποία εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην Παρασκευή τους.

Παρακάτω θα δούμε μερικές ιδέες για να δημιουργήσετε και εσείς τα δικά σας cupcakes!

Cupcakes με βουτυρόκρεμα

Υλικά:

  • 125 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 αυγά
  • 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ. άρωμα βανίλια
  • 1 1/2 κ.σ. γάλα

Για την βουτυρόκρεμα:

  • 150 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 340 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 3 κ.σ. γάλα
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής

 Εκτέλεση:

  1. Στον κάδο του μίξερ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και την σόδα. Ρίχνουμε το βούτυρο, την βανίλια, τα αυγά και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρις ότου να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Τότε δυναμώνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε για 1'.
  2. Ετοιμάζουμε τον δίσκο για τα cupcakes με χαρτάκια και μοιράζουμε το μείγμα.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 22'.
  4. Για την βουτυρόκρεμα, ρίχνουμε το βούτυρο με το γάλα, στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για τουλάχιστον 5'.
  5. Κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη, και την ενώνουμε με το βούτυρο, σε 2 δόσεις. Σε κάθε δόση που προσθέτουμε, χτυπάμε για ακόμη 5'.
  6. Από το μείγμα, αφαιρούμε 1 μικρή ποσότητα και βάζουμε το επιθυμητό χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  7. Ενώνουμε το χρωματισμένο μείγμα με αυτό του μίξερ και χτυπάμε για ακόμη 3-5'.
  8. Με την βοήθεια σπάτουλας βάζουμε το μείγμα στην σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ και στολίζουμε τα cupcakes μας.

Cupcakes κολοκύθας με κανέλα

Υλικά:

  • 500 γρ. ψίχα από πορτοκαλί κολοκύθα
  • 270 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 150 ml χυμό πορτοκαλιού και 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 60 ml κονιάκ
  • 120 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. τζίντζερ, ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. σόδα μαγειρική
  • Καρύδια θρυμματισμένα για το σερβίρισμα

Για την επικάλυψη:

  • 230 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2-3 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
  • 1-2 κ.σ. γάλα, πλήρες
  • 450-500 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη

Εκτέλεση:

  1. Τρίβουμε την κολοκύθα και την βάζουμε μέσα σε μια βαμβακερή πετσέτα και την πιέζουμε πάνω από ένα μπολ ώστε να αφαιρέσουμε την υγρασία.
  2. Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια με τη βοήθεια ενός τρίφτη, το τρίβουμε από την πιο ψιλή πλευρά. Στην συνέχεια στύβουμε τα πορτοκάλια για να πάρουμε το χυμό τους.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την κολοκύθα και ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  4. Προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα. Δεν πρέπει να μας ανησυχεί αν θα είναι κάπως σφιχτό.
  5. Λαδώνουμε μια φόρμα για cupcakes με 12 θήκες και ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα .
  6. Για την επικάλυψη: Χτυπάμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με το σύρμα. Το μείγμα πρέπει να έχει μία σχετικά κρεμώδης υφή.
  7. Αδειάζουμε την κρέμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και την απλώνουμε πάνω από τα cupcakes. Στολίζουμε με θρυμματισμένα καρύδια και σερβίρουμε.

Cupcakes σοκολάτα-φράουλα

Υλικά:

  • 10 κ.σ. σπορέλαιο
  • 2 κ.σ. ξύδι
  • 2 φλ. κρύο νερό
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 6 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 βανίλια

    Για την κρέμα:

  • 230 γρ. βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2,5 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
  • 230 γρ. μαρμελάδα φράουλα
  • φρέσκιες φράουλες για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:

  1. Αναμιγνύουμε τα υλικά για τα cupcakes, γεμίζουμε κουπάκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 25 λεπτά.
  2. Για την κρέμα χτυπάμε καλά το βούτυρο, προσθέτουμε την άχνη, τη βανίλια και τη μαρμελάδα. Ανακατεύουμε καλά με το μίξερ. Μπορούμε να την βάλουμε στο ψυγείο για να είναι πιο σταθερή.
  3. Διακοσμούμε με την κρέμα και από πάνω βάζουμε μια ολόκληρη φράουλα.

Cupcakes μπανάνας με γλάσο σοκολάτας

Υλικά:

  • 1 1/4 φλ. σπορέλαιο
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλ. γάλα
  • 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 κ.γ σόδα μαγειρική
  • 4 ώριμες μπανάνες
  • 1 βανίλια
  • 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. σταγόνες σοκολάτας

Για το γλάσο:

  • 1/4 φλ. βούτυρο λιωμένο
  • 1/2 φλ. κακάο σκόνη
  • 1/3 φλ. γάλα
  • 1 κ.γ βανίλια
  • 3 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ.
  2. Έπειτα χτυπάμε στο μίξερ χειρός το σπορέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για 3-4 λεπτά.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και διαλύουμε τη σόδα στο γάλα.
  4. Προσθέτουμε στο μίξερ σιγά σιγά τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι.
  5. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το αλεύρι, το γάλα και τις πολτοποιημένες μπανάνες.
  6. Μόλις ομογενοποιηθούν προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά.
  7. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τα φορμάκια για τα cupcakes, τοποθετούμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στους 180οC για 20-25'.
  8. Αφού τα αφήσουμε για 15 περίπου λεπτά τα ξεφορμάρουμε και ξεκινάμε να φτιάχνουμε το γλάσο.
  9. Σε ένα μεγάλο μπόλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και με ένα κορνέ γαρνίρουμε τα κεκάκια μας.

Cupcakes με γλάσο αβοκάντο

Υλικά:

  • ½ φλ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • ½ κρεμμύδι τριμμένο
  • 5 κ.σ. λάδι
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 200ml γάλα
  • 1 αυγό
  • Πιπέρι
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο

Για το γλάσο αβοκάντο:

  • 3 αβοκάντο
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ανάβουμε το φούρνο στους 190 C και βάζουμε τις χάρτινες φορμίτσες στην φόρμα για cupcakes.
  2. Βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι. Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το τηγανίζουμε, μέχρι να γίνει κριτσανιστό. Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει.
  3. Καθαρίζουμε με ένα χαρτί το τηγάνι και ρίχνουμε μέσα 1 κουταλιά της σούπας λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία, για να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι. Όταν αρχίσει το κρεμμύδι να παίρνει χρώμα, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  4. Σε ένα μπολ, χτυπάμε το γάλα με το υπόλοιπο λάδι και το αυγό. Σε διαφορετικό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με την μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε το μπέικον, κρατώντας μεγαλύτερα κομμάτια στην άκρη για διακόσμηση, τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια, τον άνηθο, το πιπέρι και την τριμμένη παρμεζάνα.
  5. Προσθέτουμε στο μίγμα του αλευριού, το χτυπημένο αυγό με το λάδι και το γάλα, τα ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε το μίγμα στις χάρτινες φορμίτσες.
  6. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου και όταν ψηθούν, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθούν για 2-3 λεπτά.
  7. Στη συνέχεια βάζουμε τη σχάρα του φούρνου πάνω στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετούμε τα cupcakes επάνω, ένα-ένα μέσα στα χαρτάκια τους να κρυώσουν τελείως.
  8. Για το γλάσο αβοκάντο, καθαρίζουμε τα αβοκάντο, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  9. Βάζουμε στο μπλέντερ το τυρί κρέμα, τα κομματάκια του αβοκάντο, τον χυμό του λεμονιού, αλατάκι και πιπέρι και τα χτυπάμε να γίνουν κρέμα.
  10. Βάζουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, και βάζουμε πάνω στα κρύα cupcakes. Τα στολίζουμε με ένα κομματάκι κριτσανιστό μπέικον.

Cupcakes με λιαστές ντομάτες

Υλικά:

  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 3 αυγά
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 150 γρ. φέτα σκληρή, σε κύβους
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml φρέσκο γάλα
  • 200 γρ. λιαστές ντομάτες διατηρημένες στο λάδι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • 1/3 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και το λάδι. Ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη μαγιά και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να προκύψει μια ομοιογενής ζύμη.
  4. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα τυριά, τις λιαστές ντομάτες, το σπανάκι και τον άνηθο και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
  5. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι για ατομικά κέικ και γεμίζουμε με το μείγμα. Φουρνίζουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν τα cupcakes.

Τα cupcakes αποτελούν ένα από τα πιο αγαπητά αλλά και νόστιμα γλυκίσματα για μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να τα φτιάξετε εύκολα, οικονομικά και σε μεγάλες ποσότητες για να μην ξεμείνετε ποτέ! Φυσικά, όπως και κάθε γλυκό, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και όχι σε καθημερινή βάση.

Της Κάλλιας Θ. Γιαννιτσοπούλου

MSC, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

πηγη