Δημητριακά ολικής αλέσεως: Μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου έως και 24%

Η τακτική κατανάλωση ολικής αλέσεως μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του κλάδου τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, με τους ενδιαφερόμενους να ζητούν τώρα περισσότερη δράση για την προώθηση των δημητριακών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ολικής Άλεσης, η Patrizia Fracassi, ανώτερη υπεύθυνη συστημάτων διατροφής και τροφίμων στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η πρόσφατη κοινή τους έκθεση για βιώσιμες υγιεινές δίαιτες υποδηλώνει ότι καταναλώνεται 50 γραμμάρια ολόκληρων Οι κόκκοι ανά ημέρα συνδέονται με «19 έως 24% μείωση της θνησιμότητας όλων των αιτιών στους ενήλικες».

Το πιο σημαντικό, πρόσθεσε, σε 21 διαφορετικές περιοχές που περιλήφθηκαν στη μελέτη, η χαμηλή πρόσληψη ολικής αλέσεως αναγνωρίστηκε ως ο «μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για θάνατο και απώλεια ζωής με προσαρμοσμένη στην αναπηρία χρόνια ζωής, με προσλήψεις λιγότερο από 50 γραμμάρια που διακινδυνεύουν 3 εκατομμύρια θανάτους και 82 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. "

«Αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν την υπόθεση να γίνουν τα ολικής αλέσεως μέρος μιας βιώσιμης υγιεινής διατροφής σύμφωνα με τον στόχο της αειφόρου ανάπτυξης για τον τερματισμό όλων των μορφών υποσιτισμού», επεσήμανε ο Fracassi.

Τα ολικής αλέσεως είναι οποιοσδήποτε τύπος κόκκου που δεν έχει τελειοποιηθεί, και αντ 'αυτού περιλαμβάνει ολόκληρο τον πυρήνα του κόκκου. Αυτοί οι τύποι δημητριακών είναι πιο πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά από τους εξευγενισμένους κόκκους και προσφέρουν πολλά οφέλη για το περιβάλλον και την υγεία, ανέφεραν οι ειδικοί.

Παρά τα ισχυρά στοιχεία που δείχνουν τα οφέλη για την υγεία των δημητριακών ολικής αλέσεως, η πρόσληψή τους σε ολόκληρη την ΕΕ παραμένει χαμηλή.

Η εμβληματική πολιτική τροφίμων της ΕΕ, η στρατηγική «Farm to Fork», τονίζει ότι ενώ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, σακχάρων, αλατιού και λιπών συνεχίζει να υπερβαίνει τις συστάσεις, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως είναι «ανεπαρκής».

Μαθαίνοντας από ιστορίες επιτυχίας

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την αύξηση της απορρόφησης στην ΕΕ είναι η έλλειψη σαφούς ορισμού, δήλωσε ο Gitte Laub Hansen, εκτελεστικός σύμβουλος έργου στη Δανική Εταιρεία Καρκίνου και WholeEUGrain, ένα ευρωπαϊκό έργο που επικεντρώνεται στην προώθηση των δημητριακών ολικής αλέσεως.

Σύμφωνα με το επιστημονικό κέντρο της ΕΕ, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως ορίζονται διαφορετικά σε ολόκληρη την ΕΕ και δεν υπάρχει νομοθεσία σχετικά με την επισήμανσή τους σε επίπεδο ΕΕ.

Ωστόσο, μέρη όπως η Δανία έχουν σημειώσει αύξηση στην πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως χάρη στην καθιέρωση σαφών οδηγιών για το τι αποτελεί προϊόν ολικής αλέσεως, σε συνδυασμό με μια ισχυρή διαφημιστική καμπάνια.

Ως εκ τούτου, η κατανάλωση ολικής αλέσεως έχει φτάσει τον στόχο-στόχο των 75 γραμμαρίων ανά 10 μεγαζούλια την ημέρα στην πλειονότητα των ανθρώπων.

Γεφυρώνοντας το κενό υγείας

Επιπλέον, αυτή η αύξηση της κατανάλωσης έχει παρατηρηθεί γενικά στη χώρα.

«Αυτό που βλέπουμε στην ευρωπαϊκή περιοχή είναι ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες. Έτσι τι συμβαίνει όταν εστιάζετε στη βελτίωση της πρόσληψης ολικής αλέσεως, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν διευρύνετε το χάσμα των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία », προειδοποίησε ο Laub Hansen.

Ωστόσο, η δανική προσέγγιση έχει δει το χαμηλότερο τεταρτημόριο των καταναλωτών ολικής αλέσεως στον πληθυσμό να διπλασιάζεται ή να υπερδιπλασιάζει την πρόσληψη.

«Έτσι, στην πραγματικότητα, μειώνουμε το χάσμα μεταξύ του πολύ υγιεινού τμήματος του πληθυσμού και του λιγότερο υγιεινού τμήματος του πληθυσμού», επεσήμανε.

Επί του παρόντος διεξάγονται εργασίες για τη διερεύνηση του καλύτερου τρόπου μεταφοράς των μαθημάτων από τη Δανία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής κατευθυντήριας γραμμής το 2022.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις