Dragon fruit: Οι ιδιότητες και θερμίδες
Dragon fruit: Οι ιδιότητες και θερμίδες

Το dragon fruit ή pitihaya ή φρούτο του δράκου είναι πράσινο, κίτρινο, κόκκινο ή ροζ. Τα ροζ είναι μεγάλα φρούτα, με φούξια χρώμα και μήκος περίπου 10 εκ., σκεπασμένα με μυτερά πράσινα φύλλα σαν αυτά της αγκινάρας. Ένα φρούτο του δράκου μπορεί να ζυγίζει από 150 με 650 γρ. Το εσωτερικό τους είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Τόσο η χυμώδη λευκή ή κόκκινη ή κίτρινη σάρκα όσο και τα μικροσκοπικά μαύρα σπόρια τα οποία είναι κατανεμημένα σε όλη τη σάρκα του καρπού των ντράγκον φρουτ είναι βρώσιμα και θρεπτικά. Η σάρκα των κόκκινων και ροζ φρούτων του δράκου έχει μέτρια γεύση γλυκιά και δροσερή και θυμίζει ελάχιστα τη γεύση του πεπονιού. Η υφή του, τέλος, θυμίζει λίγο ακτινίδιο.
Το κίτρινο dragon fruit μοιάζει με αγκαθωτό αχλάδι ή μικρό ανανά. Η γεύση του είναι πιο γλυκιά από εκείνη των ροζ και κόκκινων καρπών. Η πιο γνωστή ποικιλία που πωλείται στην αγορά είναι τα ροζ dragon fruit με τη λευκή σάρκα.
Ο καρπός του φρούτου του δράκου προέρχεται από τη οικογένεια κάκτων του γένους Υλοκέρεος (Hylocereus). Είναι αναρριχητικό φυτό κακτοειδές που αναπτύσσεται καλά σε ξηρές περιοχές με χώμα που περιέχει υψηλό επίπεδο οργανικών υλών. Τα άνθη του είναι λευκά και μεγάλα, μήκους 30 cm ή περισσότερο. Παράγουν ένα γλυκό άρωμα κατά την άνθιση τους. Τα λουλούδια ανθίζουν για μία μόνο νύχτα και μπορούν να έχουν από τέσσερις έως έξι κύκλους καρποφορίας σε ένα χρόνο. Το φρούτο του δράκου πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρους ή με μοσχεύματα βλαστού και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό.

Ιστορία του dragon fruit
Τα φρούτα του δράκου προέρχονται από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Σύμφωνα με μύθο ο καρπός του φρούτου του δράκου δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια από τη φωτιά που πετούσαν οι δράκοι από το στόμα τους. Κατά τη διάρκεια μιας μάχης, όταν ο δράκος πετούσε φωτιά το τελευταίο πράγμα που προέκυπτε ήταν ο καρπός. Όταν ο δράκος σκοτωνόταν, ο καρπός συλλεγόταν από τους νικητές στρατιώτες και παρουσιαζόταν στον αυτοκράτορα ως ένας πολυπόθητος θησαυρός. Ο καρπός εισήχθη στο Βιετνάμ από τους Γάλλους πριν από εκατό χρόνια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Γάλλοι μετέφεραν το φρούτο από τη Νικαράγουα και την Κολομβία ή τη Γουιάνα το 1870. Σήμερα τα φρούτα του δράκου εξάγονται κυρίως από το Βιετνάμ και την Ασία.

Dragon fruit θρεπτικά συστατικά
Το φρούτο του δράκου είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Επιπλέον, τα dragon fruit έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και συμβάλουν για την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ένα μικρό φρούτο του δράκου, το οποίο ζυγίζει 198 γρ., παρέχει περίπου 59 θερμίδες. Οι περισσότερες από τις θερμίδες του προέρχονται από το περιεχόμενό του σε υδατάνθρακες, αλλά περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα σε λίπη και πρωτεΐνες. Ένα μικρό φρούτο του δράκου περιέχει 14 γραμ. υδατάνθρακες, 1 γρ. φυτικών ινών, 2 γρ. πρωτεΐνης και 0,4 γρ. λίπους.

 Οφέλη για την υγεία

 Το φρούτο του δράκου με τη κόκκινη σάρκα περιέχει το αντιοξειδωτικό βητακυανίνη, μια ισχυρή φυτική χρωστική η οποία του δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα και προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο διακόπτοντας τις μεταλλάξεις των κυττάρων.
Τα 198 γρ. σάρκας dragon fruit παρέχουν περίπου 21 mg βιταμίνης C, η οποία αντιστοιχεί στο 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Συγκριτικά, περιέχει τη μισή ποσότητα σε βιταμίνη C σε σχέση με το πορτοκάλι και τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τα καρότα. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά προσφέρει επίσης πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.
Το φρούτο του δράκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια φυσική θεραπεία για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Οι σπόροι του, ειδικότερα, φαίνεται να έχουν ισχυρές καθαρτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να συμβάλουν στη διέγερση της κινητικότητας του εντέρου. Οι ιδιότητες αυτές οφείλονται στις φυτικές ίνες που περιέχονται στο φρούτο του δράκου. Μια μερίδα 198 γρ. φρούτο του δράκου παρέχει 1 γρ. φυτικών ινών, που ισοδυναμεί με το 3% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες. Επιπλέον, οι σπόροι των φρούτων του δράκου περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3 και ω-6 λιπαρά) τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι διαθέτουν υπακτική δράση, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Το φρούτο του δράκου είναι καλή πηγή σιδήρου και καλίου και συγκεκριμένα, μια μερίδα 198 γρ. περιέχει 4 mg και 350 mg αντίστοιχα που ισοδυναμεί με το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε σίδηρο και κάλιο. Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των κυττάρων και για τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος, ενώ το κάλιο είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος.
Το λυκοπένιο, το οποίο προσδίδει το κόκκινο χρώμα στο φρούτο του δράκου, έχει αποδειχθεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται μέτρια κατανάλωση φρούτων του δράκου διότι περιέχουν φρουκτόζη, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σε υπερβολικές ποσότητες.

 Επιλογή, Συντήρηση, Χρήση

Πως διαλέγω καλό dragon fruit
Τα κίτρινα dragon fruit είναι ώριμα όταν πάρουν μια χρυσαφένια απόχρωση. Και τα ροζ και τα κίτρινα πρέπει να υποχωρούν λίγο όταν τα πιέζετε απαλά.

Πως να τη συντηρείτε
Αν και είναι καλύτερο να τρώγονται αμέσως μόλις ωριμάσουν, διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι τρεις μέρες.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης
Τα dragon fruit τρώγονται σκέτα, με λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ που αναδεικνύει τη γεύση τους. Σερβίρονται παγωμένα. Κόψτε τα στη μέση και αφαιρέστε τη σάρκα από το κέλυφος. Το κέλυφός τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σερβίρισμα ασυνήθιστων ορεκτικών. Τα dragon φρούτα είναι πολύ ελκυστικά λόγω της εξωτικής τους εμφάνισης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τροπικά ποτά, smoothies, γιαούρτια, παγωτά, τάρτες, ζελέ, σιρόπια, σάλτσες, και κοκτέιλ. Συνδυάζονται υπέροχα με τα περισσότερα φρούτα, όπως μπανάνα, γκουάβα, ανανά, παπάγια και μάνγκο. Η ελαφριά γεύση του φρούτου του δράκου το καθιστά μοναδικό συστατικό για χρήση σε ποικίλες συνταγές, αρκεί να υπάρχει φαντασία. Φτιάξτε πρωινό με φρυγανισμένο ψωμί και μαρμελάδα από φρούτο του δράκου. Αναμείξτε ένα μάνγκο με φρούτο του δράκου και φτιάξτε smoothie για ενδιάμεσο γεύμα. Για το δείπνο, μπορείτε να απολαύσετε ψητό κοτόπουλο ή ψάρι με μια σάλτσα βατόμουρο-φρούτο του δράκου.

Μια μέτριο dragon fruit (198 γρ.) περιέχει:

Νερό  (gr.) 170
Ενέργεια (Kcal) 59
Πρωτεϊνες  (gr.) 2
Λιπαρά (gr.) 0.4
Υδατάνθρακες (gr.) 14
Φυτικές Ίνες (gr.) 1
Ασβέστιο

(mg)

17
Σίδηρο (mg) 4
Μαγνήσιο (mg) -
Φώσφορο (mg) 10
Κάλιο (mg) 350
Νάτριο (mg) -
Ψευδάργυρο (mg) -
Χαλκό (mg) -
Βιταμίνη C (mg) 10.5
Θειαμίνη (mg) 0.08
Ριβοφλαβίνη (mg) 0.1
Νιασίνη (mg) 0.3
Βιταμίνη Β-6 (mg) -
Βιταμίνη Β-12 (mcg) -
Βιταμίνη Α (IU) 0.0

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις