Αναθεώρηση της Ανακατασκευής του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου
Αναθεώρηση της Ανακατασκευής του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου

Του Dr Αντώνη Α Θεοδωρίδη

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069

Αναθεώρηση της Ανακατασκευής του Προσθίου Χιαστού Συνδέσμου

 

 

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους συνδέσμους στο γόνατο και βρίσκεται στη μέση του γόνατος. Eμποδίζει της υπερβολική πρόσθια κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο οστό και παρέχει στροφική σταθερότητα. Η ρήξη συμβαίνει συχνότερα (70%) λόγω ενός ανέπαφου τραυματισμού, κατά τη διάρκεια ταχείας αλλαγής κατεύθυνσης, στροφής ή άτσαλης προσγείωσης μετά από άλμα.

 

Ο πρόσθιος χιαστός παρέχει όχι μόνο σταθερότητα στο γόνατο, αλλά έχει υποδοχείς ιδιοδεκτικότητας οι οποίοι είναι ειδικοί υποδοχείς που είναι υπεύθυνοι για την αίσθηση της κίνησης του σώματος και τη θέση στο χώρο. Επομένως, με έναν τραυματισμό πρόσθιου χιαστού χρειάζεται πολύς χρόνος για την αποκατάσταση για να βελτιωθεί αυτή η αίσθηση της θέσης της άρθρωσης, ώστε να αποφευχθεί η τοποθέτηση του γόνατος σε μια θέση που διακινδυνεύει να εκθέσει το μόσχευμα του προσθίου χιαστού σε υπερβολικές πιέσεις. Η ανακατασκευή του πρόσθιουχιαστού είναι μία από τις πιο συνηθισμένες χειρουργικές επεμβάσεις με πάνω από 200.000 να πραγματοποιούνται ετησίως μόνο στις ΗΠΑ.Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ανακατασκευών πρόσθιου χιαστού που πραγματοποιούνται, έτσι αυξάνονται και οι αποτυχίες και ο αριθμός των αναθεωρήσεων των ανακατασκευών πρόσθιου χιαστού.

 

Η αποτυχία της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού μπορεί να οφείλεται στη ρήξη του πρόσθιου χιαστούμοσχεύματος ή από υπολειπόμενη αστάθεια στην οποία οι ασθενείς αισθάνονται ότι το γόνατό τους είναι ασταθές (ειδικά όταν στρέφεται) παρά την ακεραιότητα του πρόσθιου χιαστού.

 

Τα αποτελέσματα της αναθεώρησης της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού δεν είναι τόσο καλά όσο η αρχική ανακατασκευή του προσθίου χιαστού. Για αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο η εξασφάλιση της σωστής μετεγχειρητικής αποκατάστασης αλλά και η επιλογή ενός χειρουργού που ειδικεύεται στις ανακατασκευές του προσθίου χιαστού. Το 15-30% των αθλητών μετά από ανακατασκευή προσθίου χιαστού παραπονιούνται γιασυνεχιζόμενο πόνο, μόνιμη αστάθεια, και αδυναμία επανόδου στο ίδιο επίπεδο ανταγωνισμού.

 

Η αποτυχία μιας ανακατασκευής πρόσθιου χιαστού θεωρείται υπαρκτή όταν η σταθερότητα του γόνατος δεν αποκαθίσταται κατά τη στροφή του γόνατος και οι ασθενείς νιώθουν το γόνατο «να φεύγει» όταν στρέφουν το γόνατο γρήγορα. Κάθε φορά που το γόνατο «φεύγει», θέτει την επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου και τους μηνίσκους σε κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμού.Οι λόγοι αποτυχίας της ανακατασκευή του προσθίου χιαστού στον πρώτο χρόνο οφείλεται συνήθως σε χειρουργικά τεχνικά σφάλματα όπως κακή τοποθέτηση των σηραγγών του μοσχεύματος, αδιάγνωστοι πρόσθετοι τραυματισμοί που δεν αντιμετωπίστηκαν κατά την αρχική επέμβαση (ρήξη άλλων συνδέσμων, ρήξη μηνίσκου), πρόωρη επιστροφή στην άθληση, ανεπαρκής ή υπερβολικά επιθετική αποκατάσταση. Μελέτες επανειλημμένως έχουν δείξει ότι η ανακατασκευή του προσθίου χιαστού από έναν εξειδικευμένο στις αθλητικές κακώσεις στο γόνατο έχουν καλύτερα αποτελέσματα επειδή μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά τις επιπρόσθετες βλάβες, στην καλύτερη τοποθέτηση των σηραγγών για να διάγνωση και να αντιμετωπίσει άλλους παραμέτρους που μειώνουν το ρίσκο επαναρήξης.

 

Ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η προσθήκη εξωαρθρικής τενόδεσης σε μια αναθεώρηση ανακατασκευής του προσθίου χιαστού μειώνει τη ρήξη του μοσχεύματος πρόσθιου χιαστού κατά 40% και μειώνει το αίσθημα αστάθειας. Γι’αυτό τον λογο εκτελείται κατά κανόνα από τον Dr Θεοδωρίδη σε τέτοιες περιπτώσεις

 

Σε αντίθεση με τις πρώιμες αποτυχίες όπου τα χειρουργικά λάθη είναι πιο διαδεδομένα, οι όψιμες αποτυχίες (πάνω από ένα χρόνο) οφείλονται συνήθως σε τραυματικό γεγονός όπως στην επιστροφή στον αθλητισμό με ή χωρίς επαρκή αποκατάσταση, κακή τοποθέτηση μοσχευμάτων, σημαντική δυσκαμψία του γόνατος. Εάν η αποκατάσταση είναι ανεπαρκής, ο πρόσθιος χιαστός μπορεί να τραυματιστεί ακόμη και με μικρό τραύμα, καθώς οι μύες είναι πολύ αδύναμοι για να εκτονώσουν τις πιέσεις στον πρόσθιο χιαστό, και η κακή ισορροπία θέτει το γόνατο σε επικίνδυνη θέση.

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις διάφορες αιτίες αποτυχίας ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού, πως συνδέονται οι αιτίες αποτυχίας με το χρονικό σημείο μετά το χειρουργείο, εάν η αναθεώρηση μπορεί να γίνει σε ένα ή δυο στάδια, επιλογές μοσχεύματος, ο ωφέλιμος ρόλος της εξωαρθρικής τενόδεσης, πότε θα μπορούσε ο ασθενής να επιστρέψει στον αθλητισμό, το αποτελέσματα της αναθεώρησης και πως να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να χρειαστεί επέμβαση αναθεώρησης της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού.

 

 

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/rixi-prosthiou-chiastou-syndesmou

 

Πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthrosi-gonatos

 

Ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/anakataskevi-prosthiou-chiastou-syndesmou

 

Αναθεώρηση της ανακατασκευής του προσθίου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/anatheorisi-anakataskevis-prosthiou-chiastou-syndesmou

 

Εξωαρθρική τενόδεση

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/exoarthriki-tenodesi

 

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/prolipsi-travmatismou-prosthiou-chiastou-syndesmou

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες.

'Εχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logboook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το American Medical Centre στη Λευκωσία.

Αποφοίτησε από την επίλεκτη Ιατρική Σχολή Imperial College, London, και είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Έκανε 3 χρόνια υπερεξειδίκευση στα γόνατα και αποπεράτωσε 5 Senior Knee Fellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία NHS σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds, και Southampton, δουλεύοντας δίπλα σε πρωτοπόρους στον τομέα, οι οποίοι καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα για τις καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες και βλέπουν διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Premiership και Rugby.

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις, στην πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, στην ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων, όπως ο πρόσθιος χιαστός, εξωαρθρική τενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του χιαστού κατά 40%), στη συρραφή και μεταμοσχεύσεις μηνίσκων, την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, πρόσθια γοναλγία, αστάθεια επιγονατίδας, τροχιλιοπλαστική, οστεοτομίες γύρο από το γόνατο, αρθροπλαστική γόνατος, και βλαστοκύταρα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Η υπερεξειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαιάς, και αναθεώρηση) αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσπαθεί να είναι πάντοτε ενημερωμένος σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος, πιστεύει ακράδαντα στη συντηρητική θεραπεία των ασθενών, αλλά και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, αλλά και τεκμηριωμένες θεραπευτικές τεχνικές.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις