Επίδραση του Φύλου στον Κίνδυνο Αθλητικών Κακώσεων

Του Dr Αντώνη Α Θεοδωρίδη

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

69408690

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίδραση του Φύλου στον Κίνδυνο Αθλητικών Κακώσεων

 

Οι γυναίκες έχουν κάποια χαρακτηριστικά που τους κάνει πιο επιρρεπείς σε κάποιους τραυματισμούς σε σύγκριση με τους άντρες. Οι γυναίκες έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων συνηθισμένων παθολογιών κατά το τρέξιμοόπως πρόσθια γοναλγία, πελματιαία απονευρωσίτιδα, και σύνδρομο τριβής λαγονοκνημιαίας ταινίας. Κατά τη φάση στήριξης της βάδισης (δηλαδή όταν το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος) οι γυναίκες τοποθετούν το γόνατο σε κατάσταση κινδύνουμε προσαγωγή και έσω στροφή του ισχίου. Αυτό οφείλεται σε πιο αδύναμους μύες:απαγωγοί ισχίου, έξω στροφείς ισχίου και οπίσθιοι μηριαίοι. Σε αυτήν τη θέση ασκούνται υπερβολικές καταπονήσεις στους συνδέσμους, ειδικά του γόνατος και της ποδοκνημικής, καθιστώντας τους επιρρεπείς σε τραυματισμό και στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση (όπου η επιγονατίδα αρθρώνεται με το γόνατο) προκαλώντας αστάθεια και πρόσθια γοναλγία.

 

Λόγο αδυναμίας οι γυναίκες τρέχουν σε πιο όρθια θέση κατά τη φάση στήριξης του τρεξίματος με μικρότερη κάμψη στο ισχίο και γόνατο. Στην προσγείωση μετά από άλμα οι γυναίκες κάμπτουν λιγότερο τα γόνατα και τα ισχία και κατά συνέπεια απορροφώνται λιγότερο οι δυνάμεις προσγείωσης προκαλώντας μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού.

 

Με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν γρήγορες στροφές και αλλαγές κατεύθυνσης, το ισχυρό ισορροπημένο μυϊκό σύστημα μαζί με την ιδιοδεκτικότητα είναι σημαντικά για την αποφυγή τραυματισμών. Οι γυναίκες έχουν την τάση να έχουν ισχυρότερους τετρακέφαλους λόγω των ασθενέστερων οπίσθιων μηριαίων, συγκριτικά με τους άνδρες, γεγονός που τις θέτει σε αυξημένο κίνδυνο.

 

Μία από τις βασικές αιτίες για τον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού στις γυναίκες είναι η έλλειψη νευρομυϊκού ελέγχου. Ο νευρομυϊκός έλεγχος απαιτεί τη συνεργασία διαφόρων λειτουργικών συνιστωσών έτσι ώστε να εκτελείται μια κίνηση με ελεγχόμενο τρόπο. Περιλαμβάνει συντονισμένη κίνηση πολλαπλών αρθρώσεων ταυτόχρονα και διαδοχικά. Αυτός ο συντονισμός της κίνησης γύρω από πολλαπλές αρθρώσεις γίνεται έτσι ώστε να ασκείται μικρότερη πίεση στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους και περιλαμβάνει αντίληψη, ανίχνευση και επεξεργασία εισερχόμενων αισθητηριακών πληροφοριών. Η νευρομυϊκή κόπωση εμφανίζεται καθώς η άσκηση συνεχίζεται, και με την πάροδο του χρόνου οι μύες αρχίζουν να κουράζονται γεγονός που είναι πιο εμφανές στις γυναίκες. Ο νευρομυϊκός έλεγχος μπορεί ωστόσο να βελτιωθεί με σωστή προπόνηση.

 

Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες βελτιώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού προσθίου χιαστού κατά σχεδόν 90% και των αμιγών ρήξεων κατά 75%, απλά με την ενσωμάτωση νευρομυϊκής προπόνησης. Προγράμματα πρόληψης τραυματισμών βοηθούν σημαντικά στην βελτίωση του νευρομυϊκού ελέγχου και στην ιδιοδεκτικότητα ώστε να μειώσει αισθητά το ρίσκο τραυματισμού στα κάτω άκρα.

 

Οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διαφορές στον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζονται, χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται τα σάκχαρα και τα λιπίδια στο αίμα, τα οποία επηρεάζουν την αθλητική απόδοση και τη γενική υγεία. Η τεστοστερόνη βοηθά στην ανάπτυξη περισσότερης μυϊκής μάζας, έτσι είναι πιο εύκολο για τους άνδρες να γίνουν πιο δυνατοί.

                                                                                                                     

Οι γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμών προσθίου χιαστού και είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή όταν παίζουν σε ανταγωνιστικό επίπεδο.Η εμμηνόπαυση επιταχύνει την απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας και αυξάνει τον κίνδυνο μυοσκελετικών τραυματισμών.

 

Οι γυναίκες έχουν μειωμένο κίνδυνο μυϊκών τραυματισμών σε σχέση με τους άνδρες. Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες σε σύγκριση με τους άνδρες έχουν 50% λιγότερες μυϊκές θλάσεις, 80% λιγότερους τραυματισμούς στη βουβωνική χώρα και 35% λιγότερους τραυματισμούς των οπίσθιων μηριαίων.

 

Στο παρακάτω link μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πως και γιατί οι γυναίκες στην προσγείωση μετά από άλμα είναι πιο ευάλωτες σε τραυματισμούς στο γόνατο, τι μπορούν να κάνουν για να το βελτιώσουν, η επίδραση των οιστρογόνων στους μυοσκελετικούς ιστούς, διαφορές μυϊκών ινών και άλλα.

 

 

Επίδραση του Φύλου στον Κίνδυνο Αθλητικών Κακώσεων

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/blog/epidrasi-tou-fylou-ston-kindyno-athlitikon-kakoseon

 

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/prolipsi-athlitikon-travmatismon

 

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι της άσκησεις στις γυναίκες

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/blog/ofeli-kai-kindynoi-tis-askisis-stis-gynaikes

 

Γυναικεία αθλητική τριάδα - συμπτώματα και θεραπεία

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/blog/gynaikeia-athlitiki-triada

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες.

'Εχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logboook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το American Medical Centre στη Λευκωσία.

Αποφοίτησε από την επίλεκτη Ιατρική Σχολή Imperial College, London, και είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Έκανε 3 χρόνια υπερεξειδίκευση στα γόνατα και αποπεράτωσε 5 Senior Knee Fellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία NHS σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds, και Southampton, δουλεύοντας δίπλα σε πρωτοπόρους στον τομέα, οι οποίοι καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα για τις καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες και βλέπουν διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Premiership και Rugby.

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις, στην πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, στην ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων, όπως ο πρόσθιος χιαστός, εξωαρθρική τενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του χιαστού κατά 40%), στη συρραφή και μεταμοσχεύσεις μηνίσκων, την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, πρόσθια γοναλγία, αστάθεια επιγονατίδας, τροχιλιοπλαστική, οστεοτομίες γύρο από το γόνατο, αρθροπλαστική γόνατος, και βλαστοκύταρα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Η υπερεξειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαιάς, και αναθεώρηση) αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσπαθεί να είναι πάντοτε ενημερωμένος σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος, πιστεύει ακράδαντα στη συντηρητική θεραπεία των ασθενών, αλλά και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, αλλά και τεκμηριωμένες θεραπευτικές τεχνικές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις