Απαραίτητα τα ζυμαρικά στη διατροφή των παιδιών

Μια λαχταριστή μακαρονάδα ή μια πολύχρωμη σαλάτα ζυμαρικών αποτελούν ένα ελαφρύ γεύμα γεμάτο ενέργεια που τόσο έχουν ανάγκη τα παιδιά.

Τα ζυμαρικά βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας της σωστής διατροφής που βασίζεται στη μεσογειακή δίαιτα, μαζί με το ψωμί, το ρύζι και τα δημητριακά, τις τροφές δηλαδή που πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Η θρεπτική αξία των ζυμαρικών βρίσκεται κατεξοχήν στην περιεκτικότητά τους σε άμυλο, καθώς και στο γεγονός ότι μπορούν να καλύψουν το 50% των καθημερινών αναγκών σε υδατάνθρακες. Επιπλέον, είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο (βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης), σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό), ασβέστιο (ενδυνάμωση οστών), φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Πιο συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες που περιέχονται είναι υψηλής ποιότητας και εύπεπτες, γεγονός ιδιαίτερα ελκυστικό για βρέφη και παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη.

Στην ουσία, τα μακαρόνια αποτελούν μια αγνή τροφή φυτικής προέλευσης που προσφέρει δύναμη, ενέργεια αργής απελευθέρωσης και σημαντικές θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό. Όμως, σε αντίθεση με το ζάχαρο και τους άλλους απλούς υδατάνθρακες, η ενέργεια που προσφέρουν απελευθερώνεται αργά αλλά σταθερά.

Τα μακαρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απόλαυσης για τα παιδιά κάθε εποχή και κάθε ώρα της ημέρας.

Κι όμως, δεν παχαίνουν.

Μια μικρή μερίδα μακαρόνια (140γρ.) περιέχει λιγότερο από 1γρ. λίπους και μόνο 220 θερμίδες, περίπου 15% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών, ενώ περιέχει 43γρ. υδατάνθρακες και 8γρ. πρωτεΐνες. Συνδυάζοντάς τα με απλές σάλτσες με λαχανικά, κόκκινο κρέας, πουλερικά ή ψάρια και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό, πλούσιο σε γεύση και χαμηλό σε θερμίδες γεύμα.

 

www.govastileto.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις