Ορογονοθυλακίτιδα

Του Dr Αντώνη ΑΘεοδωρίδης

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069

 
 

Η ορογονοθυλακίτιδα είναι φλεγμονή ενός σάκου γεμάτου με υγρό που σχηματίζει τον ορογόνο θύλακο. Οποιοσδήποτε από τους 13 ορογόνους θύλακες γύρω από το γόνατο μπορεί να υποστεί φλεγμονή και να προκαλέσει πόνο. Οι πιο συνηθισμένοι ορογόνοι θύλακες που υφίστανται φλεγμονή είναι γύρο από την επιγονατίδα και είναι επειδή υφίστανται επαναλαμβανόμενες δυνάμεις τριβής, όπως στους επαγγελματίες που γονατίζουν πολύ, π.χ. ξυλουργοί, υδραυλικοί, κεραμοποιοί. Η ορογονοθυλακίτιδα στο οπίσθιο μέρος του γόνατος (επίσης γνωστή ως κύστη Baker) προέρχεται από τη συσσώρευση υγρού στο αρθριτικό γόνατο.

 

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πρόληψης όπως προστατευτικές επιγονατίδες ειδικά για όσους γονατίζουν πολύ, παίρνοντας τακτικά διαλείμματα όταν πρέπει να γονατίσετε, αποφύγετε να κρατάτε τα γόνατά σας πολύ λυγισμένα, βάζοντας πάγο στο γόνατο μετά από περίοδο παρατεταμένου γονατίσματος και στάσης οκλαδόν και να χάστε βάρος ώστε να αποφορτίσετε τις δυνάμεις που ασκούνται στο αρθριτικό γόνατο.

 

Η συντηρητική αγωγή συνήθως ενδείκνυται και αποτελείτε από επίδεση, ανάρροπη θέση σκέλους, αποφυγή τριβής στην περιοχή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παρακέντηση αφαιρώντας υγρό εάν η θυλακίτδα είναι πολύ πρησμένη. Εάν μολυνθεί ο θύλακος, χρειάζονται αντιβιοτικά είτε ενδοφλέβια είτε από του στόματος, αναλόγως με τη βαρύτητα της μόλυνσης. Η χειρουργική επέμβαση σπάνια ενδείκνυται επειδή το υγρό μπορεί να επανασυσσωρευθεί, έτσι η έκθεση σε μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην είναι αναγκαία. Η χειρουργική ουλή έχει ιστορικό κακής επούλωσης και μπορεί να προκαλέσει χρόνιο παραγωγικό συρίγγιο - σχηματίζεται μια οδός μεταξύ του δέρματος και του θυλάκου και το υγρό συνεχίζει να εξέρχεται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του ορογόνου θυλάκου.

 

 

Ορογονοθυλακίτιδα

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/orogonothylakitida-gonatos

 

Kύστη Baker

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/kysti-baker-ignyaki-kysti

 

Εισαγωγή στην άρθρωση του γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthrosi-gonatos

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

 

'Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για πάνω από 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logbook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το AmericanMedicalCentre στη Λευκωσία.

 

Αποφοίτησε από την επίλεκτη Ιατρική Σχολή ImperialCollege, London, και είναι Fellow του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Έκανε 3 χρόνια υπερεξειδίκευση στα γόνατα και αποπεράτωσε 5 SeniorKneeFellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία NHS σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds, και Southampton, δουλεύοντας δίπλα σε πρωτοπόρους στον τομέα, οι οποίοι καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα για τις καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες. Έχει εμπειρία από διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Premiership και Rugby.

 

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις, στην πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, στην ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων, όπως ο πρόσθιος χιαστός, εξωαρθρικήτενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του χιαστού κατά 40%), στη συρραφή και μεταμοσχεύσεις μηνίσκων, την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, πρόσθια γοναλγία, αστάθεια επιγονατίδας, τροχιλιοπλαστική, οστεοτομίες γύρο από το γόνατο, αρθροπλαστική γόνατος, και βλαστοκύταρα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Η υπερεξειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαιάς, και αναθεώρηση) αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Προσπαθεί να είναι πάντοτε ενημερωμένος σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος, πιστεύει ακράδαντα στη συντηρητική θεραπεία των ασθενών, αλλά και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, αλλά και τεκμηριωμένες θεραπευτικές τεχνικές.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις