Σύνδρομο υμενικής πτυχής

Του Dr Αντώνη Α. Θεοδωρίδη

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069

 

 

Το σύνδρομο υμενικής πτυχής προκύπτει όταν η κατά τα άλλα φυσιολογική ασυμπτωματική υμενική πτυχή γίνει επώδυνη και μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργία του γόνατος. Συνήθως συμβαίνει στην πρώτη έως την τρίτη δεκαετία της ζωής. Οι υμενικές πτυχές προκαλούν συμπτώματα όταν, λόγω μιας φλεγμονώδους διαδικασίας, γίνονται σφιχτές, πεπαχυσμένες, ινώδεις και ανελαστικές. Προσβάλλει περίπου το 10% του πληθυσμού και μπορεί να επηρεάζει και τα δυο γόνατα στο 60% των περιπτώσεων, αλλά συνήθως δεν συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν πόνο της υμενικής πτυχής είναι ο άμεσος τραυματισμός της υμενικής πτυχής, στροφικές κακώσεις, η παναλαμβανόμενη κάμψη / έκταση του γόνατος, αδυναμία του έσω πλατέως μυός, σημαντική ανισορροπία των μυών γύρω από το γόνατο, αυξημένη σωματική δραστηριότητα, και αιμάτωμα.

Η έσω υμενική πτυχή είναι η πιο συνήθης συμπτωματική και προσκρούει στον έσω μηριαίο κόνδυλο στις 70-100 μοίρες κάμψης του γόνατος. Αυτή η πρόσκρουση με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει τριβή και φθορά του αρθρικού χόνδρου στον έσω μηριαίο κόνδυλο.

Η θεραπεία είναι συνήθως συντηρητική περιλαμβάνοντας αποφυγή παραγόντων επιδείνωσης, τροποποίηση δραστηριοτήτων υψηλής ενέργειας όπως άλματα, αναλγησία, και φυσιοθεραπεία μόλις βελτιωθούν τα συμπτώματα με την ενδυνάμωση του έσω τετρακέφαλου και διατάσεις των οπίσθιων μηριαίων. Επίσης μπορεί να γίνει έγχυση στεροειδών καθοδηγούμενη από υπερηχογράφημα που συμβάλει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Όταν η συντηρητική αγωγή αποτυχαίνει τότε μπορεί να γίνειαρθροσκοπικός καθαρισμός της υμενικής πτυχής.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

 

'Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για πάνω από 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logbook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το AmericanMedicalCentre στη Λευκωσία.

 

Αποφοίτησε από την επίλεκτη Ιατρική Σχολή ImperialCollege, London, και είναι Fellow του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Έκανε 3 χρόνια υπερεξειδίκευση στα γόνατα και αποπεράτωσε 5 SeniorKneeFellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία NHS σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds, και Southampton, δουλεύοντας δίπλα σε πρωτοπόρους στον τομέα, οι οποίοι καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα για τις καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες. Έχει εμπειρία από διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Premiership και Rugby.

 

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις, στην πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, στην ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων, όπως ο πρόσθιος χιαστός, εξωαρθρικήτενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του χιαστού κατά 40%), στη συρραφή και μεταμοσχεύσεις μηνίσκων, την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, πρόσθια γοναλγία, αστάθεια επιγονατίδας, τροχιλιοπλαστική, οστεοτομίες γύρο από το γόνατο, αρθροπλαστική γόνατος, και βλαστοκύταρα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Η υπερεξειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαιάς, και αναθεώρηση) αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Προσπαθεί να είναι πάντοτε ενημερωμένος σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος, πιστεύει ακράδαντα στη συντηρητική θεραπεία των ασθενών, αλλά και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, αλλά και τεκμηριωμένες θεραπευτικές τεχνικές.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις