Αρθρίτιδα του Γόνατος

Του Dr Αντώνη Α.Θεοδωρίδη

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069

 

 

 

 

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Η αρθρίτιδα είναι φθορά και η ρήξη του χόνδρου μιας άρθρωσης. Η φυσιολογική λεία επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου γίνεται τραχιά, χάνει τις προστατευτικές της ιδιότητες και σε προχωρημένα στάδια εκτίθεται το υποκείμενο οστό.

 

Διάφοροι τύποι αρθρίτιδας

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αρθρίτιδας. Η οστεοαρθρίτιδα που είναι και η πιο συνηθισμένη και η φλεγμονώδης αρθρίτιδα, στην οποία υπάγεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα που είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή.

 

Ποιους επηρεάζει η αρθρίτιδα γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους και είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες. Το 10-15% όλων των ενηλίκων άνω των 60 ετών πάσχει από κάποιου βαθμού οστεοαρθρίτιδα. Αν οι άνθρωποι ζούσαν περισσότερα χρόνια, όλοι θα έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα.

 

Συμπτώματα

Ο οστεοαρθρικός πόνος στο γόνατο χειροτερεύει όταν ο ασθενής περπατάει πιο πολύ περιορίζοντας τις κινήσεις του. Όταν η αρθρίτιδα έχει προχωρήσει πιο πολύ ο πόνος μπορεί να τους ξύπνα τη νύχτα και δυσκολεύονται να κοιμηθούν από τον πόνο. Έχουν δυσκαμψία και πρήξιμο στο γόνατο. Δυσκολεύονται με διάφορες δραστηριότητες καθημερινής ζωής όπως το κατέβασμα σκαλιών και όταν γονατίζουν.

 

 

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για οστεοαρθρίτιδα του γόνατος

Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από τα συμπτώματα του ασθενή, το αντίκτυπο που έχουν στις καθημερινές δραστηριότητες και τις προσδοκίες που έχει ο ασθενής. Επίσης σημαντικό ρόλο έχουν οι σωματικές απαιτήσεις του ασθενή αλλά και πόσο επιβαρυμένη είναι η υγεία του. Ο ασθενής έχει την επιλογή να κάνει συντηρητικές θεραπείες και αν δεν καλυτερέψουν τα συμπτώματα τότε έχει την επιλογή να προχωρήσει προς χειρουργείο.

 

Συντηρητικές επιλογές είναι τα παυσίπονα, ενέσεις στο γόνατο, απώλεια βάρους μέσω διατροφής αλλά και ήπιας άσκησης που να μην επιβαρύνει την φόρτωση στο γόνατο πχ ποδηλασία ή κολύμβηση με τα πόδια ίσια και όχι τα πόδια όπως το πρόσθιο, και αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν έντονο πόνο.

 

Χειρουργικές επιλογές είναι αρθροσκόπηση αλλά αυτό μόνο στα αρχικά στάδια και αν υπάρχει κλείδωμα του γόνατος από πχ ρήξη μηνίσκου που δεν βελτιώνεται με συντηρητική αγωγή. Εάν η οστεοαρθρίτιδα περιορίζεται σε μια πλευρά του γόνατος και υπάρχει πρόβλημα με την ευθυγράμμιση του κάτου άκρου τότε υπάρχουν οστεοτομίεςγ ύρο από το γόνατο για να ισορροπείηθούν οι δυνάμεις και να ανακουφιστεί το πονεμένο και αρθρικό μέρος του γόνατος. Ή μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος πρόκειται για μερική αρθροπλαστική της αρθρικής επιφάνειας ητε του έσω μισού που είναι το πιο συχνό ή του έξω μισού του γόνατος. Η αρθροπλαστική της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης είναι κατάλληλη όταν οι ασθενείς έχουν μεμονωμένη προχωρημένη αρθρίτιδα στο επιγονατιδομηριαίο διαμέρισμα του γόνατος, δηλαδή εκεί όπου η επιγονατίδα γλιστρά επί του μηρού (η μηριαία τροχιλία). Ο ασθενής συχνά έχει μακροχρόνιο πόνο μπροστά στο γόνατο του και ιστορικό αστάθειας της επιγονατίδας. Μπορεί επίσης να είχε ιστορικό κατάγματος της επιγονατίδας, κακή ευθυγράμμιση του κάτου άκρου, και δυσπλασία της μηριαίας τροχιλίας. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι κατάλληλο όταν υπάρχει γενικευμένη συμπτωματική αρθρίτιδα στο γόνατο και αποτυχία μη χειρουργικών θεραπευτικών επιλογών. Περιλαμβάνει την αντικατάσταση της φθαρμένης επιφάνειας της άρθρωσης του γόνατος με μέταλλο πάνω και κάτω, και την τοποθέτηση πλαστικού ανάμεσα.

 

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τους διάφορους τύπους αρθρίτιδας γόνατος, τα συμπτώματα, διαγνωστική διερεύνηση, και για τις διάφορες συντηρητικές και χειρουργικές θεραπείες στα παρακάτω link.

 

 

 

Αρθρίτιδα του Γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthritida-osteoarthritida-gonatos

 

Διαταραχές ευθυγράμμισης κάτω άκρου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/diataraches-efthygrammisis-kato-akron

 

Οστεοτομίες γύρο από το γόνατο

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/osteotomia-efthygrammisis-gonatos

 

Μόνοδιαμερισματικήαρθροπλαστική γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthroplastiki-gonatos-monodiamerismatiki

 

Αρθροπλαστικήεπιγονατιδομηριαίας άρθρωσης

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthroplastiki-epigonatidomiriaias-arthrosis

 

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/oliki-arthroplastiki-gonatos

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

 

'Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για πάνω από 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logbook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το AmericanMedicalCentre στη Λευκωσία.

 

Αποφοίτησε από την επίλεκτη Ιατρική Σχολή ImperialCollege, London, και είναι Fellow του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Έκανε 3 χρόνια υπερεξειδίκευση στα γόνατα και αποπεράτωσε 5 SeniorKneeFellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία NHS σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds, και Southampton, δουλεύοντας δίπλα σε πρωτοπόρους στον τομέα, οι οποίοι καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα για τις καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες. Έχει εμπειρία από διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Premiership και Rugby.

 

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις, στην πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, στην ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων, όπως ο πρόσθιος χιαστός, εξωαρθρικήτενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του χιαστού κατά 40%), στη συρραφή και μεταμοσχεύσεις μηνίσκων, την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, πρόσθια γοναλγία, αστάθεια επιγονατίδας, τροχιλιοπλαστική, οστεοτομίες γύρο από το γόνατο, αρθροπλαστική γόνατος, και βλαστοκύταρα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Η υπερεξειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαιάς, και αναθεώρηση) αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Προσπαθεί να είναι πάντοτε ενημερωμένος σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος, πιστεύει ακράδαντα στη συντηρητική θεραπεία των ασθενών, αλλά και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, αλλά και τεκμηριωμένες θεραπευτικές τεχνικές.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις