Διαταραχές Ευθυγράμμισης Κάτω Άκρων
Διαταραχές Ευθυγράμμισης Κάτω Άκρων

Του Dr Αντώνη Α Θεοδωρίδη

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069

 

 


 

Η διαταραχή της ευθυγράμμισης των κάτω άκρων σημαίνει ότι υπάρχει παραμόρφωση στο άκρο όταν το κοιτάζετε από διάφορες πλευρές. Για να λειτουργήσει καλά το γόνατο και να παραμείνει υγιές, πρέπει να είναι σωστά ευθυγραμμισμένο. Όταν υπάρχει διαταραχή της ευθυγράμμισης των κάτω άκρων, οι δυνάμεις μεταφέρονται στη μία πλευρά της άρθρωσης του γόνατος προκαλώντας μεγαλύτερες δυνάμεις και φθορά σε αυτή την πλευρά και εν τέλη πρώιμη αρθρίτιδα και πόνο στον ασθενή.  Επηρεάζει δυσμενώς τη μυϊκή λειτουργία και συνδέσμους γύρω από το γόνατο, γεγονός που έχει συνέπειες στην κίνηση και τη σταθερότητα. Επομένως αλλάζουν οι δυνάμεις και στις άλλες αρθρώσεις του κάτω άκρου και της οσφυϊκής χώρας προκαλώντας και σε αυτά (αλλά σε λιγότερη ένταση) φθορά και πόνο.

 

Οι αιτίες της διαταραχής της ευθυγράμμισης των κάτω άκρων μπορεί να είναι αναπτυξιακές, μετά από τραύμα στο κάτω άκρο και εκφυλιστικές λόγω φθοράς στη μία πλευρά της άρθρωσης.

                                         

Μία γραμμή από το κέντρο του ισχίου στο κέντρο της ποδοκνημικής πρέπει να διασχίζει το μέσο του γόνατος. Αυτός είναι ο μηχανικός άξονας του κάτου άκρου και δείχνει πού ασκούνται οι δυνάμεις στο γόνατο κατά την όρθια στάση. Σε ένα τέτοιο σενάριο οι δυνάμεις είναι ισορροπημένες γύρω από το γόνατο.

Όταν ο μηχανικός άξονας περνά από την εσωτερική πλευρά του μέσου του γόνατος αυτό ονομάζεται ραιβότητα, ενώ όταν περνάει από την εξωτερική πλευρά του μέσου του γόνατος αυτό ονομάζεται βλαισότητα. Ραιβότητα είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή ευθυγράμμισης.

 

Hθεραπευτικήαντιμετώπιση εξαρτάται από την ηλικία του ασθενούς, τα συμπτώματά τους, την αιτία της κακής ευθυγράμμισης, το ποσοστό εξέλιξης της παραμόρφωσης, τις προσδοκίες του ασθενούς και τη συνολική σωματική τους υγεία. Οι συντηρητικές επιλογές είναι η ενδυνάμωση των μυών του κάτω άκρου και του κορμού, απώλεια βάρους, βάζοντας πάτους στο παπούτσι αν έχει πλατυποδία και χρήση ειδικού διορθωτικού κηδεμόνα που ασκεί δύναμη στο γόνατο ώστε να διόρθωση μερικώς την διαταραχή ευθυγράμμισης. Αν και μπορεί ο νάρθηκας να ανακουφίσει τον πόνο είναι δύσκολο να φορεθούν μακροχρόνια λόγω πίεσης που ασκείται γύρω από το γόνατο.

Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να ευθυγραμμίσει ξανά το κάτω άκρο έτσι ώστε οι δυνάμεις να μετατοπιστούν μακριά από την φθαρμένη επώδυνη πλευρά προκειμένου να ανακουφίσουν τον πόνο και να παρατείνουν τη ζωή της αρθρικής επιφάνειας και να αποφύγουν την ανάγκη πρόωρης αρθροπλαστικής. Υπάρχουν διάφορες οστεοτομίεςπου μπορούν να γίνουν γύρω από το γόνατο για να επιτευχθεί η ευθυγράμμιση του κάτου άκρου.

 

Στο παρακάτω άρθρο θα μάθετε για τις συνέπειες, τις αιτίες, την μηχανική εξήγηση, πως αλλάζει καθώς μεγαλώνει το παιδί, τα συμπτώματα, τι μπορείτε να κάνετε, ο ρόλος και ο σκοπός της οστεοτομίας, η βιολογική διατήρηση του γόνατος και οι διάφορες θεραπευτικές επιλογές.

 

 

 

Διαταραχές ευθυγράμμισης κάτω άκρου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/diataraches-efthygrammisis-kato-akron

 

Οστεοτομίες γύρο από το γόνατο

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/osteotomia-efthygrammisis-gonatos

 

Αρθρίτιδα του Γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthritida-osteoarthritida-gonatos

 

Άρθρωση του γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthrosi-gonatos

 

Μόνοδιαμερισματικήαρθροπλαστική γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/arthroplastiki-gonatos-monodiamerismatiki

 

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/oliki-arthroplastiki-gonatos

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

 

'Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για πάνω από 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logbook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το AmericanMedicalCentre στη Λευκωσία.

 

Αποφοίτησε από την επίλεκτη Ιατρική Σχολή ImperialCollege, London, και είναι Fellow του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Έκανε 3 χρόνια υπερεξειδίκευση στα γόνατα και αποπεράτωσε 5 SeniorKneeFellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία NHS σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds, και Southampton, δουλεύοντας δίπλα σε πρωτοπόρους στον τομέα, οι οποίοι καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα για τις καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες. Έχει εμπειρία από διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Premiership και Rugby.

 

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις, στην πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, στην ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων, όπως ο πρόσθιος χιαστός, εξωαρθρικήτενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του χιαστού κατά 40%), στη συρραφή και μεταμοσχεύσεις μηνίσκων, την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, πρόσθια γοναλγία, αστάθεια επιγονατίδας, τροχιλιοπλαστική, οστεοτομίες γύρο από το γόνατο, αρθροπλαστική γόνατος, και βλαστοκύταρα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Η υπερεξειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαιάς, και αναθεώρηση) αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Προσπαθεί να είναι πάντοτε ενημερωμένος σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος, πιστεύει ακράδαντα στη συντηρητική θεραπεία των ασθενών, αλλά και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, αλλά και τεκμηριωμένες θεραπευτικές τεχνικές.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις