Η Μεσογειακή Διατροφή: ένα κρίσιμο εργαλείο για ένα πιο θρεπτικό και βιώσιμο μέλλον
Η Μεσογειακή Διατροφή: ένα κρίσιμο εργαλείο για ένα πιο θρεπτικό και βιώσιμο μέλλον

Οι υγιεινές και βιώσιμες δίαιτες όπως η Μεσογειακή Διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της διατροφής για όλους, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.

Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα σε εκδήλωση που διοργάνωσε  η κυβέρνηση της Ιταλίας, με την υποστήριξη του FAO, για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής και πώς είναι ένα σημαντικό και συγκεκριμένο εργαλείο για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs ).

Η εκδήλωση υπογράμμισε όχι μόνο τα οφέλη για την υγεία και τη διατροφή της Μεσογειακής Διατροφής, τα οποία είναι ευρέως αναγνωρισμένα, αλλά τόνισε επίσης πώς ενσωματώνει προϊόντα που ασκούν λιγότερη πίεση στο έδαφος και τους υδάτινους πόρους, έχουν χαμηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και αναστέλλουν τη διάβρωση της βιοποικιλότητας. και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αγροτικών πληθυσμών.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu τόνισε τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της πρόσβασης σε θρεπτικά τρόφιμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, των ασθενειών και του θανάτου. 

Είπε ότι υπάρχουν πολλά σημαντικά μαθήματα που πρέπει να μάθουμε από τη Μεσογειακή Διατροφή και από την Ιταλία. Ανέφερε τους σημαντικούς τρόπους με τους οποίους οι Ιταλοί ανακυκλώνουν τα υπολείμματα φαγητού για να μειώσουν τη σπατάλη φαγητού, όπως φτιάχνοντας σούπες.

Η σπατάλη τροφίμων είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως και η μείωσή της αποτελεί υψηλή προτεραιότητα στη Μεσόγειο, μια περιοχή με περιορισμένους πόρους. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην τοπική διατροφή.

«Είχατε την κουλτούρα για να επιβιώσετε – ήσασταν ένας περήφανος πολιτισμός για χιλιάδες χρόνια», είπε ο Γενικός Διευθυντής.

Μίλησε για τη σημαντική συνεισφορά στη γεωργία που είχε κάνει αυτή η περιοχή και πόσα από τα τοπικά λαχανικά της περιοχής έχουν γίνει δημοφιλή σε μακρινές χώρες. Τόνισε επίσης τη δημοτικότητα της ιταλικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο.

«Ελπίζω να κατανοήσουμε την πραγματική διπλωματία από το ιταλικό φαγητό», είπε στο κοινό.

Ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του προτρέποντας τους ανθρώπους να μην χάσουν την ελπίδα τους, παρόλο που ο κόσμος αντιμετωπίζει περίπλοκες προκλήσεις όπως η αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

«Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και κινδύνους, αλλά ας παραμείνουμε αισιόδοξοι», είπε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, που πραγματοποιήθηκε στο Παρεκκλήσι Παλατίνου του Βασιλικού Παλατιού της Καζέρτα. Η Pina Picierno, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν επίσης παρούσα μαζί με ειδικούς σε θέματα διατροφής και διατροφής.

Ο υπουργός Ντι Μάιο είπε ότι λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί ακόμη σκληρότερα για να καταστήσει τα συστήματα αγροδιατροφής ανθεκτικά και βιώσιμα, σημειώνοντας ότι η μεσογειακή διατροφή μέσω της περιεκτικής προσέγγισής της στη διαχείριση της επικράτειας και των πόρων της, όπως καθώς και το πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, αποτελεί σημαντικό μοντέλο αναφοράς για τον κόσμο.

Η σημερινή εκδήλωση επικεντρώθηκε στις προκλήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και στις προτεραιότητες της ιταλικής επισιτιστικής διπλωματίας και στο πώς να προωθηθεί ο τουρισμός, οι πολιτιστικές ανταλλαγές και να τονωθεί η οικονομία. Συγκέντρωσε εκπροσώπους από τη βιομηχανία τροφίμων, δημάρχους από πόλεις σε όλη την Ιταλία και ειδικούς που συζήτησαν πώς να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων, τα οφέλη της τοπικής διατροφής και τρόπους βελτίωσης των γεωργικών πρακτικών.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας και συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και FAO για την προβολή των στοιχείων για την υγεία και άλλες διαστάσεις της βιωσιμότητας των διατροφικών προτύπων της Μεσογείου και άλλων υγιεινών διατροφών, και έρχεται πριν από την Τρίτη Παγκόσμια Διάσκεψη που θα φιλοξενηθεί στο Μπάρι από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου από το γεωπονικό ινστιτούτο CIHEAM για την αναζωογόνηση της Μεσογειακής Διατροφής

Η Διάσκεψη στοχεύει να ξεκινήσει πιο συγκεκριμένες δράσεις σύμφωνα με τη Διακήρυξη Matera της G20 για να δείξει πώς η Μεσογειακή Διατροφή προωθεί την υγιεινή και βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή τροφίμων, μαζί με στρατηγικό και διπλωματικό ρόλο, για την προώθηση των βασικών αρχών αυτού του μοντέλου διατροφής παγκοσμίως.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις