Η ντομάτα είναι κατά του καρκίνου

 

 

 

 

Χωριάτικη σαλάτα, κρητικός ντάκος, κοκκινιστά όσπρια ή λαδερά, η ελληνική διατροφή αγαπάει την ντομάτα και αυτή η «αγάπη» φαίνεται πως κάνει και καλό στην υγεία. Μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers του New Jersey, έδειξε πως μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες και τα προϊόντα τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος αυξάνεται στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αυξάνεται και ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού.

Στην έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 70 γυναίκες αυτής της κατηγορίας, εξετάστηκαν τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση ντοματών αλλά και σόγιας.

Αρχικά, οι συμμετέχουσες κατανάλωναν προϊόντα ντομάτας που περιείχαν την ημερήσια δόση τουλάχιστον 25 mg του αντιοξειδοτικού λυκοπένιου, για δέκα εβδομάδες. Ακολούθως, οι γυναίκες κατανάλωναν ημερησίως τουλάχιστον 40 mg πρωτεΐνης σόγιας για άλλες δέκα εβδομάδες. Δύο εβδομάδες πριν από κάθε κύκλο, οι συμμετέχουσες δεν έτρωγαν ούτε ντομάτες ούτε σόγια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου της ντομάτας, τα επίπεδα της ορμόνης αντιπονεκτίνης, που συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και στο μεταβολισμό του λίπους, αυξήθηκε στις γυναίκες κατά 9%. Στις κυρίες με χαμηλότερο ΔΜΣ, η επίδραση ήταν ελαφρώς ισχυρότερη. Αντίθετα, η κατανάλωση σόγιας μείωσε τα επίπεδα της ορμόνης, τα αυξημένα επίπεδα της οποίας συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, βάσει προηγούμενων μελετών.

enet.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις