Γλυφοσάτη: Γερμανία και Ισπανία διαφωνούν με την ετυμηγορία της EFSA

Οι υπουργοί Γεωργίας της Ισπανίας και της Γερμανίας έχουν αντίθετες απόψεις σχετικά με το τι θα πρέπει να σημαίνει η πρόσφατη ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για τη γλυφοσάτη και την απόφαση σχετικά με την επανέγκριση του επίμαχου ζιζανιοκτόνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.gr, στις αρχές Ιουλίου, η EFSA παρουσίασε τα κύρια συμπεράσματα της πολυαναμενόμενης εκτίμησης κινδύνου της γλυφοσάτης, του αμφιλεγόμενου αλλά και πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον οργανισμό, δεν διαπιστώθηκαν «τομείς κρίσιμης ανησυχίας» όσον αφορά τις πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις από τη χρήση της ουσίας στη φυτοπροστασία.

Ενώ η αξιολόγηση του οργανισμού αποτελεί βασικό βήμα προς τη λήψη απόφασης σχετικά με την επανέγκριση της γλυφοσάτης σε ολόκληρη την ΕΕ μετά τον Δεκέμβριο του 2023, δεν είναι όλες οι χώρες της ΕΕ στην ίδια σελίδα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τα συμπεράσματα της EFSA.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τρίτη (25 Ιουλίου), ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir δήλωσε ότι, κατά την άποψή του, η ετυμηγορία δεν βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, υπονοώντας ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται τοις μετρητοίς.

«Για εμάς, η μελέτη της EFSA είναι μια μελέτη που δεν έλαβε επαρκώς υπόψιν της μια βασική πτυχή, δηλαδή τις επιπτώσεις στη φύση», δήλωσε ο υπουργός των Πρασίνων.

«Αυτό είναι σαν να οδηγείς ένα όχημα και να δοκιμάζεις τα πάντα, αλλά δεν δοκιμάζεις τα φρένα – νομίζω ότι αυτό δεν έχει πολύ νόημα».

Αντίθετα, ο Ισπανός υπουργός Luis Planas, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ότι η ετυμηγορία που εξέδωσε η EFSA είναι ένα επιστημονικό συμπέρασμα και συνεπώς θα πρέπει να ακολουθηθεί, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της.

«Η ισπανική άποψη σχετικά με αυτό είναι πολύ απλή: Εάν η συμβουλή είναι αρνητική, πρέπει να την ακολουθήσουμε, εάν είναι θετική, πρέπει να την ακολουθήσουμε [επίσης]. Η επιστημονική συμβουλή είναι αυτό που μετράει για αυτόν τον φάκελο», δήλωσε.

«Περιμένουμε από την Επιτροπή να υποβάλει την πρότασή της μετά την έκθεση της EFSA και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό», κατέληξε ο Planas.

Ενώ η EFSA δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη την ολοκληρωμένη έκθεσή της, ένα σχέδιο έκθεσης της Επιτροπής που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα υποδεικνύει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αποφασίσει να ανανεώσει την έγκριση της γλυφοσάτης ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Ο Γερμανός Υπουργός, Özdemir, ήταν ένας ηχηρός αντίπαλος της επανέγκρισης της γλυφοσάτης, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να υπερτερεί στο θέμα αυτό.

«Η θέση μας είναι σαφής. Διεξάγω εκστρατεία ώστε η πλειοψηφία των κρατών μελών να πει ‘όχι’, αλλά στο τέλος της ημέρας, φυσικά δεσμεύομαι από το νομικό πλαίσιο», δήλωσε.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει δεσμευτεί να «αποσύρει τη γλυφοσάτη από την αγορά» σε εθνικό επίπεδο από το τέλος του 2023. Ωστόσο, όσο η ουσία εξακολουθεί να είναι εγκεκριμένη στην ΕΕ, το νομικό περιθώριο για μια εθνική απαγόρευση είναι πολύ περιορισμένο.

Εν τω μεταξύ, ο γερμανικός αγροχημικός γίγαντας Bayer αναγκάστηκε να μειώσει τις ετήσιες προβλέψεις του – κυρίως λόγω της πτώσης των πωλήσεων γλυφοσάτης.

«Η περαιτέρω μείωση των τιμών και οι μειωμένοι όγκοι λόγω της απομάκρυνσης των αποθεμάτων, ιδίως για τα προϊόντα με βάση τη γλυφοσάτη, καθώς και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έχουν αυξήσει την πίεση», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις