Καταρινές επενδύσεις στην Τουρκία στον αγροτικό τομέα ύψους 500 εκατ.δολαρίων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah, ο διευθύνων σύμβουλος της καταρινής κρατικής εταιρίας Hassad Food Company κ. Nasser Bin Mohammed al-Hajri, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, εξέφρασε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει επενδύσεις στον αγροτικό τομέα ύψους 500 εκατ.δολαρίων.

Σε συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Mehdi Eker, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινές επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής γαλακτοκομικών, πουλερικών και αρνίσιου κρέατος. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αl-Hajri, οι σχετικές συμφωνίες έγιναν κατόπιν συγκεκριμένων οδηγιών από τον ίδιο το Σεΐχη του Κατάρ, στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών της καταρινής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε ξένες αγορές στον τομέα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Για το σκοπό αυτό, παράλληλα με την επίσκεψη Al Hairi, επιχειρηματική αποστολή από το Κατάρ μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να πραγματοποιήσει απευθείας συναντήσεις με τουρκικές εταιρίες, προς το σκοπό της δημιουργίας σχετικών επιχειρηματικών συνεργειών. Ο Τούρκος Υπουργός από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στον τουρκικό τύπο, αφού αναφέρθηκε στα ήδη υπάρχοντα, επιτυχημένα, όπως τα χαρακτήρισε, επενδυτικά σχέδια στον τομέα της αγροτικής παραγωγής στη χώρα του, σημείωσε πως η συνεργασία με καταρινές εταιρίες θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον σημαντικό αυτό τομέα της τουρκικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Al Hairi έλαβε χώρα σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης Erdogan στο Κατάρ, κατά την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, τονίζοντας ότι βλέπει θετικά το ολοένα αυξανόμενο σοβαρό ενδιαφέρον του Κατάρ για επενδύσεις στην Τουρκία. Το έδαφος είχε προετοιμαστεί από τον περασμένο Απρίλιο, όταν πραγματοποιήθηκε επιχειρηματική αποστολή στην Άγκυρα, όπου υψηλόβαθμα στελέχη καταρινών επιχειρήσεων είχαν συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομίας κ. Nihat Zeybekci και τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής Αρχής Ιδιωτικοποιήσεων κ. Ahmet Aksu, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της διαχείρισης λιμένων και του real estate. Ο Τούρκος Υπουργός Οικονομίας είχε δηλώσει ότι η διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών είναι βασική προτεραιότητα και των δύο πλευρών, οι οποίες έθεσαν ως στόχο την αύξηση ως το 2015 του όγκου του διμερούς εμπορίου στα 1,5 δισ. δολάρια (από 800 εκατ.δολάρια που ήταν το 2013).

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών εγκαινίασαν σειρά συνομιλιών για ενδεχόμενη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις