Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να έχουν βραδεία ανάκαμψη

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να έχουν βραδεία ανάκαμψη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), που προειδοποιεί κατά των μεγάλων περικοπών στις επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Στις τελευταίες Παγκόσμιες Ενεργειακές Προβλέψεις, το βασικό σενάριο του IEA για τις τιμές πετρελαίου προβλέπει ότι η αγορά πετρελαίου θα ισορροπήσει εκ νέου στα 80 δολάρια το βαρέλι το 2020, «με περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή στη συνέχεια».

Ο οργανισμός προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί με αργούς ρυθμούς έως το 2020 - κατά μέσο όρο κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα κάθε χρόνο - ενώ σταδιακά θα ανέλθει στα 103,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2040, συγκριτικά με 94,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2015.

Ο διευθύνων σύμβουλος του IEA Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε στο CNBC ότι ο οργανισμός δεν πιστεύει πως είναι πιθανό σενάριο ένας κόσμος στον οποίο η τιμή του πετρελαίου θα παρέμενε κολλημένη στα 50 δολάρια για «πολλά πολλά χρόνια».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αύξηση της παραγωγής στο Ιράκ θα επιβραδυνθεί λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών, ενώ η αύξηση στη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Ρωσία δεν θα είναι τόσο ισχυρή όσο πριν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις