Αναγκαιότητα ανάπτυξης του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου

Την αναγκαιότητα ανάπτυξης του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Vertical Gas Corridor), που θα ενώνει την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία, συνομολόγησαν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων κρατών, στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, στην Βουδαπέστη, όπου πραγματοποιήθηκε η υπουργική διάσκεψη της Πρωτοβουλίας για τη διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης του τομέα Φυσικού Αερίου, (CESEC). Tην Κοινή Δήλωση υπέγραψε, εκ μέρους της Ελλάδας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος.


Στην Κοινή Δήλωση επισημαίνεται από τα τέσσερα μέρη ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της ενεργειακής τροφοδοσίας σε ανταγωνιστικές τιμές, μπορούν να υποστηριχθούν από την ανάπτυξη ενός νέου Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας με σκοπό τη διασφάλιση της αδιάλειπτης αμφίδρομης ροής.

Εντός αυτού του πλαισίου με την Κοινή Δήλωση τα μέρη χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση του διασυνδετήριου Ελληνο-βουλγαρικού αγωγού (IGB), καθώς και την κατασκευή του έργου BRUA (αγωγός  μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας.


Η ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη, η οποία επισημοποιήθηκε με τα συμφωνηθέντα στην Βουδαπέστη, επιτρέπει την εκκίνηση επεξεργασίας όλων των ρυθμιστικών και τεχνικών πτυχών του έργου. Σ’ αυτή τη βάση, η ελληνική πλευρά προτίθεται να επιταχύνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να συμβάλει στην εναρμόνιση του χρονοδιαγράμματος και των στοιχειωδών διαδικασιών κατανομής της δυναμικότητας, για την υλοποίηση του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των τεσσάρων χωρών.


Το συγκεκριμένο σχέδιο, που αποκτά νέα δυναμική μετά τη Κοινή Δήλωση της Βουδαπέστης, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της συνολικής στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης για την μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Η δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας πολλαπλασιάζεται, όπως και τα δυνητικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και τα ελληνικά νοικοκυριά, ενισχύοντας την γεωπολιτική σημασία της χώρας μας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις