Η ισχυρή χαλαζόπτωση κατέστρεψε τις αμπελοκαλλιέργειες στην Καβάλα

Η ισχυρή χαλαζόπτωση, οι δυνατοί άνεμοι και η έντονη βροχόπτωση που έπληξαν το βράδυ της Τετάρτης και το απόγευμα της Πέμπτης περιοχές του Δήμου Παγγαίου προκάλεσαν ολοκληρωτική καταστροφή σε χιλιάδες στρέμματα στη δημοτική ενότητα Ορφανού- κυρίως σε αμπελοκαλλιέργειες και ελαιόδεντρα.

Οι τοπικές κοινότητες που επλήγησαν περισσότερο είναι το Οφρύνιο, η Γαληψός, το Ποδοχώρι, το Κοκκινοχώρι, αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις υπέστησαν ζημιές στο Ορφάνι, την Κάρυανη και τον Ακροπόταμο, ενώ χθες έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στην τοπική κοινότητα Αυλής.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου Κώστας Παπαμερής, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για ισχυρή χαλαζόπτωση που κατέστρεψε ολοσχερώς χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων ακόμη και όσες καλλιέργειες είχαν δίχτυα αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ υπογράμμισε πως και οι ελαιώνες επλήγησαν σημαντικά, ενώ η έκταση των ζημιών θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Ο κ. Παπαμερής υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η άσκηση πίεσης προς τον ΕΛΓΑ για τη δημιουργία μετεωρολογικού σταθμού στην περιοχή μεταξύ Ποδοχωρίου και Κοκκινοχωρίου, αλλά και την έναρξη προγράμματος εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου ή σύνδεσης με τα εναέρια μέσα στη Θεσσαλονίκη.

"Μεγάλη οινοποιητική εταιρεία της περιοχής μας είχε τονίσει επανειλημμένα ότι θα αναλάμβανε το κόστος των πτήσεων.

Για περίπου μια δεκαετία, οι καλοκαιρινές μπόρες πλήττουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις μας, κυρίως από την ξαφνική χαλαζόπτωση.

Μέχρι σήμερα έχουμε πληγεί έξι φορές από χαλάζι. Είναι κρίμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ εισοδήματος" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεγάλης έκτασης ζημιές προκλήθηκαν και στην πεδιάδα των Τεναγών Φιλίππων, δυτικά του Δήμου Καβάλας, καθώς για πολλοστή φορά πλημμύρισαν όλες οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, λόγω αδυναμίας απορροής των νερών.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι, με τις νέες έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή, περισσότερα από 8000 στρέμματα θα μείνουν ακαλλιέργητα, όπως κι άλλα τόσα που καλλιεργήθηκαν πρόσφατα, αλλά έχουν μετατραπεί σε βούρκο, με αποτέλεσμα δεκάδες αγρότες της περιοχής να έχουν μεγάλες απώλειες εισοδήματος.

Αυτοψία στις πληγείσες αγροτικές περιοχές θα πραγματοποιήσουν, σήμερα το μεσημέρι, ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς και ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, συνοδευόμενοι από τον απερχόμενο δήμαρχο Παγγαίου Βασίλη Ξουλόγη και τον διάδοχό του Φίλιππο Αναστασιάδη, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει και η καταγραφή των ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις