Οδηγίες για την καλλιέργεια βαμβακιού

Με αυτό το φυλλάδιο θα αναφερθούμε σε κάποια βασικά θέματα της βαμβακοκαλλιέργειας, για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές (και πρόσφατα, τον περασμένο χειμώνα, στον μεγάλο κύκλο ομιλιών που κάναμε σε όλη την Περιφερειακή μας Ενότητα). Είναι καλό να τα ξαναθυμηθούμε, τώρα τον Ιούνιο, που είναι επίκαιρα.

 

Για τη λίπανση:

Η υπερβολική μείωση της λίπανσης, στην οποία έχουν παρασυρθεί πολλοί  βαμβακοπαραγωγοί, είναι μία αντιοικονομική συμπεριφορά. Πάμε να γλυτώσουμε ένα ευρώ και χάνουμε πέντε.

Δεν μπορούμε να πετύχουμε καλή παραγωγή με 20-30 κιλά/στρέμμα λίπασμα, όταν στα ίδια χωράφια βάζαμε παλιά 50-60 κιλά. Κάνουμε τόσα έξοδα (κατεργασίες εδάφους, σπορά, σπόρους, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά, τσαπίσματα, ποτίσματα, αποφυλλωτικά, συγκομιδή). Ολα αυτά είναι, σε μεγάλο βαθμό, μάταια αν δεν υπάρχει επαρκής λίπανση.  Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε καλές αποδόσεις, όταν τα φυτά δεν έχουν τροφή.  

Για να έχουμε καλή παραγωγή μην παραλείψουμε, λοιπόν, να βάλουμε στο τελευταίο σκαλιστήρι (περί τα τέλη Ιουνίου), επαρκές βασικό λίπασμα.

           

Για τη φυτοπροστασία:

Είμαστε στον κρίσιμο μήνα Ιούνιο, στον οποίο, όπως πολλές φορές έχουμε πει, γίνεται η μετακίνηση των ωφελίμων εντόμων από τα σταροχώραφα και η εγκατάστασή τους στις βαμβακοφυτείες - όπου γεννούν και πολλαπλασιάζονται. Πρέπει, συνεπώς, να αποφύγουμε τους άσκοπους ψεκασμούς με εντομοκτόνα, μένοντας αταλάντευτοι στο βασικό στόχο που πρέπει να βάζουμε κάθε χρονιά: να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στη 2η γενιά του πράσινου σκουληκιού (τέλη Ιουλίου), χωρίς ψεκασμούς. Οι λίγες προσβολές θρίπα και αφίδων που εκδηλώνονται σποραδικά δεν  αποτελούν λόγο ανησυχίας, να τις αγνοήσουμε. Αυτοί οι εχθροί και άλλοι είναι δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας και ως τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε.

Το βασικό είναι να διασώσουμε τα ωφέλιμα έντομα, τα οποία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των εντόμων του βαμβακιού και, κυρίως, στην αντιμετώπιση του ουσιαστικού εχθρού του βαμβακιού στην περιοχή μας, που είναι το πράσινο σκουλήκι στην επικίνδυνη γενιά του Αυγούστου.

Κάποια ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται  στις προσβολές τετρανύχου.

           

Για την ανάσχεση της υπερβολικής ανάπτυξης:

Σε χωράφια που παίρνουν υπερβολικό ύψος, η εφαρμογή ανασχετικών (στοπ) αποτελεί μία πολύ σημαντική επέμβαση.  Σ’ αυτά τα χωράφια, παράλειψη ή καθυστέρηση στην εφαρμογή τους, οδηγεί σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, που οψιμίζει και μειώνει (δραματικά πολλές φορές) την παραγωγή.

Το κλειδί  για πετυχημένο σταμάτημα της ανάπτυξης είναι η έγκαιρη πρώτη επέμβαση, όταν τα φυτά είναι ακόμα μικρά (40 εκατ.), με μικρή δόση ανασχετικού (30-40 κ.ε./στρ.). Αν αργήσουμε, η πιθανότητα επιτυχίας είναι πολύ μικρή, αλλά θα στοιχίσει και  ακριβότερα - αφού θα απαιτηθούν πολύ μεγαλύτερες δόσεις ανασχετικών.

Μετά την πρώτη επέμβαση και ανάλογα με τον καιρό και την εμφάνιση της βαμβακοφυτείας, μπορεί να χρειαστεί δεύτερη ή και τρίτη εφαρμογή.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις